Властта плаши със загуба на евросредства заради КС | webcafe.bg
newscafe

Властта плаши със загуба на евросредства заради КС

Webcafe.bg
03.08.2013, 14:03 (обновена 03.08.2013, 14:08)
Магистрала

Снимка: © БГНЕС

Заради решение на Конституционния съд в подкрепа на частната собственост, България може да не усвои голяма част от 2.5 млрд. евро, предвидени за инфраструктура в периода 2014 г. - 2020 г., съобщиха за БНТ от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Става въпрос за решение на КС, който е приел аргументите на омбудсмана Константин Пенчев срещу промените в Закона за устройство на територията, които дават възможност да се започне строителство в частна собственост преди да са приключили отчуждителните процедури. Въпросните промени бяха направени с мотив да се ускори строежът на нова инфраструктура.

На практика, промяната, въведена от ГЕРБ, принуждаваше собствениците непрекъснато да следят в „Държавен вестник" дали някой държавен или общински орган не е решил да им отчужди имота. Този вид информация се публикува сред голямо количество други обявления и освен това се посочва само идентификационния номер на дадения имот. Това силно затрудняваше обжалването на решенията в 14-дневен срок след публикуването им.

Конституционният съд обаче отхвърли текстовете, като посочи, че съществува опасност държавата и общините да нарушат неприкосновеността на частната собственост. Според конституционните съдии, като правова държава, България не може да позволява на когото и да било разпореждане или ползване на чужда собственост против волята на собственика.

С най-добри намерения

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Десислава Терзиева коментира: "Разпоредбите са били въведени в закона, за да се улесни отчуждителната процедура, предвид многото собственици на терените - това е ясно за всички. Разбира си, правото на всеки собственик да бъде уведомен, да бъде обезщетен - това аз не го оспорвам".

Тя заяви, че е възложила на юристите във ведомството през август и септември да разработят законодателни промени в посока облекчаване и ускоряване на отчуждителните процедури.

"В противен случай не знам как ще вървим със строителството оттук-нататък. Със сигурност ще има забавяне. Представете си следващия програмен период, който ще бъде може би някъде около 2 млрд. - 2.5 млрд. предвиждаме за пътно строителство, значи представете си каква заплаха има реално", предупреди министър Терзиева.

„Пътните проекти, които се изпълняват с европари по програмите 2007-2013г. нямат този проблем", коментира Лазар Лазаров, председател на Агенция "Пътна инфраструктура". От там информират, че отчуждителните процедури по тези проекти са приключили.

Oще: десислава терзиева  инфраструктура  константин пенчев  магистрали  отчуждаване 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани