Властта плаши със загуба на евросредства заради КС | webcafe.bg
newscafe

Властта плаши със загуба на евросредства заради КС

Webcafe.bg
03.08.2013, 14:03 (обновена 03.08.2013, 14:08)
Магистрала

Снимка: © БГНЕС

Заради решение на Конституционния съд в подкрепа на частната собственост, България може да не усвои голяма част от 2.5 млрд. евро, предвидени за инфраструктура в периода 2014 г. - 2020 г., съобщиха за БНТ от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Става въпрос за решение на КС, който е приел аргументите на омбудсмана Константин Пенчев срещу промените в Закона за устройство на територията, които дават възможност да се започне строителство в частна собственост преди да са приключили отчуждителните процедури. Въпросните промени бяха направени с мотив да се ускори строежът на нова инфраструктура.

На практика, промяната, въведена от ГЕРБ, принуждаваше собствениците непрекъснато да следят в „Държавен вестник" дали някой държавен или общински орган не е решил да им отчужди имота. Този вид информация се публикува сред голямо количество други обявления и освен това се посочва само идентификационния номер на дадения имот. Това силно затрудняваше обжалването на решенията в 14-дневен срок след публикуването им.

Конституционният съд обаче отхвърли текстовете, като посочи, че съществува опасност държавата и общините да нарушат неприкосновеността на частната собственост. Според конституционните съдии, като правова държава, България не може да позволява на когото и да било разпореждане или ползване на чужда собственост против волята на собственика.

С най-добри намерения

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Десислава Терзиева коментира: "Разпоредбите са били въведени в закона, за да се улесни отчуждителната процедура, предвид многото собственици на терените - това е ясно за всички. Разбира си, правото на всеки собственик да бъде уведомен, да бъде обезщетен - това аз не го оспорвам".

Тя заяви, че е възложила на юристите във ведомството през август и септември да разработят законодателни промени в посока облекчаване и ускоряване на отчуждителните процедури.

"В противен случай не знам как ще вървим със строителството оттук-нататък. Със сигурност ще има забавяне. Представете си следващия програмен период, който ще бъде може би някъде около 2 млрд. - 2.5 млрд. предвиждаме за пътно строителство, значи представете си каква заплаха има реално", предупреди министър Терзиева.

„Пътните проекти, които се изпълняват с европари по програмите 2007-2013г. нямат този проблем", коментира Лазар Лазаров, председател на Агенция "Пътна инфраструктура". От там информират, че отчуждителните процедури по тези проекти са приключили.

Oще: десислава терзиева  инфраструктура  константин пенчев  магистрали  отчуждаване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани