Успяхме да овладеем изтичането на токсични отпадъци и по всяка вероятност в Дунав няма да се влеят води, които да застрашават реката, каза унгарският премиер Виктор Орбан | webcafe.bg
newscafe

Унгарският премиер: Отрови не заплашват Дунав

Webcafe.bg
08.10.2010, 17:15 (обновена 08.10.2010, 17:36)
унгария, авария

Няма опасност за замърсявания на Дунав, успокои унгарският премиер Виктор Орбан

Овладяна е ситуацията с изтичането на токсични отпадъци и река Дунав няма да бъде замърсена. За това увери днес унгарският премиер Виктор Орбан, който е на посещение у нас по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

"Успяхме да овладеем изтичането на токсични отпадъци и по всяка вероятност в Дунав няма да се влеят води, които да застрашават околностите, дори и на територията на Унгария. Ние няма да замърсим Дунав и към българската част на Дунав няма да има заплаха", каза Орбан.

Орбан посочи, че еврокомисар Кристалина Георгиева ще пристигне в Унгария в края на седмицата. По думите му, със своя "спортен дух" тя ще укрепи българо-унгарските отношения.

Унгарският премиер заяви, че с благодарност ще приеме помощта от България. Бойко Борисов каза, че Унгария може да разчита на лабораторни експерти, специалисти по рекултивация на почвата.

"Ние сме народ, приятел на България. Нямали сме никакви конфликти с България и целите ни в ЕС са общи. България получи стабилен партньор след спечелването на изборите в Унгария от нас", каза Орбан. Той посочи, че Унгария ще е председател на ЕС от 1 януари 2011 г. и е дошъл, за да попита българския министър-председател какви са очакванията на българския народ. По думите му, получил е ясни приоритети - присъединяване към Шенген, създаване на обща енергийна стратегия, премахване на пречки пред конкурентоспособността на страните от ЕС.

Не се очаква увеличаване на нивото на замърсяване на река Дунав, се казва в информация за състоянието на водите в района на аварията в Унгария, получена в България от Международната комисия за опазване на река Дунав чрез главния секретар на комисията Филип Велер. Съобщението е на  Министерството на околната среда и водите. В ход е непрекъснат мониторинг на качеството на водите и всяка негативна промяна ще бъде докладвана веднага.

От засегнатите водни потоци, притокът Торна и река Марцал не са подходящи за пиене или къпане, независимо от усилията за санирането им. Прекият контакт с водата трябва да се избягва.

В резултат на аварията в Унгария около 1000 тона калциев-сулфат (гипс) и около 400 тона калциев и магнезиев нитрат са изпуснати във водите на реките Торна и Марцал. Измерванията на качеството на водата продължават. Ph факторът на водите в река Марцал се е понижил до 10.5. Извършват се интензивни действия по неутрализация нагоре по течението в района, където река Марцал се влива в Раба, където измереният Ph фактор е 9.

Неутрализацията се извършва чрез оцетна киселина. Надолу по течението замърсяването на водите отслабва благодарение на смесването с водите от река Раба и Мосони-Дунав преди вливането им в Дунав, където според оценката на унгарската страна не могат да бъдат очаквани други вреди за околната среда. 

Течът от самото хвостохранилището е бил спрян с дига. Изграждането й ще продължи, докато бъде достигната височина от 6 м. Няма инфилтрация. За да бъде увеличено утаяването на частиците, на притока Торна вече са изградени 4 утаителя и скоро ще бъдат завършени други три.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани