От понеделник, 10 май, законно ще ни следят по Интернет - тогава влизат в сила промените в Закона за електронните съобщения | webcafe.bg
newscafe

Знам какви ги вършиш в Мрежата

Webcafe.bg
09.05.2010, 21:19 (обновена 09.05.2010, 21:41)
лаптоп

Внимавайте какви ги вършите в мрежата...

От понеделник, 10 май, слухтенето по Интернет и телефонни разпечатки става законно. Тогава влизат в сила промените в Закона за електронните съобщения.

Законът задължава интернет доставчиците и мобилните оператори да дават данните на ДАНС, МВР, националната разузнавателна служба, но само след съдебно разрешение от шеф на районен съд или упълномощени магистрати. Съдържанието на съобщенията няма да се разкрива.

Преди промените разрешения за това даваха само окръжните съдии, но сега обхватът на лицата, които могат да го правят, се разшири поне пет пъти.

Информацията, която съхраняваме обаче, ще се дава на службите само при разкриване и разследване на тежки престъпления, които се наказват с над 5 години, компютърно пиратство, както и "издирване на лица".

Магистратите имат право да откажат разрешение, ако искането не е достатъчно мотивирано или поисканите данни нямат връзка с конкретно престъпление. По всяка вероятност най-много искания ще бъдат отправени към Софийския съд. Разрешения там ще се дават от председателя и още трима магистрати.

В срок до 72 часа след съдебното разрешение интернет доставчиците и мобилните оператори трябва да предоставят данните. Законът ги задължава да пазят сведенията за трафика за срок от 1 година.

Комисията за защита на личните данни ще наблюдава дейността на операторите, а парламентарна комисия - използването и унищожаването на личната информация. Комисията ще уведомява служебно гражданите за неправомерна намеса в личния им живот.

МВР искаше директен достъп до данните -  т.нар. интерфейс, както и ползването им без ограничения. Заради обществения скандал, който се разрази през февруари обаче се отказа да следи текущи данни от трафика в нета и мобилните ни телефони при разследване на криминални случаи, за които се полага затвор под 5 години.

Указът за обнародване на закона беше подписан от президента Георги Първанов в началото на март. Тогава той отбеляза, че по-добре би било разрешенията за проследяване на трафичните данни да се дават от по-високо ниво в съдийската йерархия отколкото предвиденото в закона.

Oще: данс  електронни съобщения  закон  защита  интернет  интерфейс  лични данни  разрешение  съдия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани