Бившият шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев получи 4 години лишаване от свобода | webcafe.bg
newscafe

Истина е: 4 години затвор за протеже на ДПС

Webcafe.bg
18.03.2010, 16:53 (обновена 18.03.2010, 18:25)
Асен Друмев

Снимка: © БГНЕС

Да се готвят ли и други след присъдата за Асен Друмев

Софийският градски съд осъди днес на 4 години лишаване от свобода бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" Асен Друмев. Друмев беше обвинен в злоупотреби за близо 48 млн. лева в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие". Присъдата е ефективна и може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в София в 15-дневен срок.

При двете правителства, управлявали от 2001-а до лятото на 2009-а, ДПС беше партията, която държеше земеделието и кадруваше за директорите на фонд "Земеделие". Фондът управляваше парите по предприсъединителната програма на ЕС - САПАРД. След смяната на Асен Друмев, бяха махнати още двама шефове на фонда - Димитър Тадъръков и Атанас Кънчев. Последният кадър на ДПС там - до последния ден на тройната коалиция, беше Ализан Яхова.

Пред журналисти адвокатът на Друмев - Дария Пенкова, каза: "На 15 март председателят на Софийския градски съд обяви, че присъдата е срещу Асен Друмев е произнесена. Присъдата беше обявена три дни по-рано". 

Според Пенкова проектите, за които съдът е приел, че е имало злоупотреби, са одитирани от Европейската комисия, която е приела, че няма нередности по тези тях и е възстановила 4 млн. евро от фондовете на ЕС на България. „Явно някой иска да върнем пари, които не дължим", каза адвокат Пенкова.

„Защо наказанието е четири години, ако той действително е злоупотребил с над 40 млн. лева?! Наказанието не може да бъде близко до минимума. Ако наистина е виновен за това, за което го осъждат, наказанието би следвало да бъде значително по-голямо", каза тя. По думите й като последствие от тази присъда България - в рамките на две години от влизане на присъдата в сила, ще трябва да върне парите на ЕС. Ние губим заради нечии поръчки или каприз, коментира още адвокатът.

Прокурорът по делото Пламен Панайотов определи присъдата като "прилична". Удовлетворен съм, че най-накрая усилията на органите на досъдебното производство, включително на полицията и прокуратурата дадоха резултат, каза той. По думите му производството е започнало от една жалба на производители на плодове и зеленчуци, които били ощетени в резултат на извършеното престъпление.

Засега Друмев държи първенството като най-едрия държавен чиновник с присъди. Той бе осъден условно за сключени неизгодни сделки, а по силата на съдебното решение трябва да възстанови щетата от около 500 000 лева.

Oще: асен друмев  присъда 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.