Свидетелят по делото срещу Масларова го заплашва обвинение за лъжесвидетелстване | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата имала още козове срещу Масларова

Webcafe.bg
10.05.2011, 11:24 (обновена 10.05.2011, 13:44)
съд

Делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова, което сега се срива, беше закопано много преди това - още преди години, когато десният депутат Антоанета Понева внесе сигнал за същия този социален дом като питане към финансовия министър на тройната коалиция Пламен Орешарски.

Тогава той заяви в отговор, че "информацията, с която разполагахме в Министерството на финансите не само по отношение на тази инвестиция, а и на останалите, е, че са създадени предпоставки за законосъобразно и целесъобразно изразходване на отпуснатите средства, което, разбира се, винаги би могло да се провери впоследствие."

Ами сега...

Възможно е срещу свидетеля по делото "Масларова" да започне процес заради лъжесвидетелстване, обяви пред ТВ7 говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска. Тя не изключи възможността той да е малтретиран, за да промени показанията си.

Дело заплашва т.нар. Христо Павлов, който вчера отрече да е давал - и подписвал, показания срещу Масларова и обвинената заедно с нея група от още петима души за присвояване на 11 милиона лева за ремонта на един социален дом в Стара Загора. Така че сега може да му бъде повдигнато обвинение заради явното му отмятане от показанията по делото срещу нея.

Според Немска, освен лъжесвидетелстването притеснение буди и поведението на свидетеля.

"Той скри лицето си, което означава, че е притеснен от нещо - от собствените си показания или от друго", каза прокурорката.

Немска обяви още, че прокуратурата има още козове срещу Масларова. "Разпитани са общо 30 свидетели, има назначени експертизи, не почиваме на мнението само на един свидетел", каза тя. Говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) обясни и че при определяне на присъдата ще бъдат взети предвид и показанията, от които свидетелят се отметна.

Немска допусна защитеният свидетел да е малтретиран, за да промени показанията си. Въпреки това тя беше категорична, че държавата прави всичко възможно, за да опази защитените свидетели.

Според обвинението през 2008 г., когато държавата започва плащания по обществената поръчка, Масларова получава пари на ръка. Куриерът - в случая защитеният свидетел, пътувал с автобус, носел раница и бил без телефон. Следвала го кола, която трябвало да "бди" да не станат "инциденти с автобуса". Преди да тръгнат към София, парите минавали през трима души, но само един знаел всички подробности.

Според прокуратурата, куриерът се досещал, че носи пари, но не знаел колко са. Смятал, че в пакета имало "40-50 пачки в купюри от 20 и 50 лева".

В София слизал на хотел "Плиска" и тръгвал към Орлов мост. На 100-150 м от хотела чакал автомобил "Тойота", в който, според обвинителите, била Масларова. Пратеникът й давал парите, а тя на него - запечатан плик с бележка, се казва още в показанията на защитения свидетел, който вчера промени показанията си.

От Стара Загора председателят на ЕНП Мария Капон също коментира казуса Масларова. Като депутат Капон е една от първите, които внася сигнал срещу бившата вече министърка на социалните грижи.

Капон припомни, че през 2007 г. 10 млн. лева са били отпуснати от излишъка за ремонта на сградата, който  излязъл 3000 лева/кв.м. Поръчката печели дружеството "Стара Загора - 27", състоящо се от пет фирми. Всички участвали в търга били свързани лица. Във фирмата "Лена" управител е бил съпругът на Масларова - Антон Масларов. Според Капон част от фирмите, които участват, стигат сумата 20 милиона с ДДС, платени от социалното министерство.

В ефир се включи и Елеонора Николова от БОРКОР, която каза, че делото още не е приключило и че изключително важна е строителната експертиза, за да се види корупцията. Парите там са удвоени, според Николова са стигнали 20 милиона, при положение, че толкова средства се отпускат за деца с тежки заболявания в България.

Часове след сутрешното шоу - и втори свидетел се отказа

Ден след като един от сочените за основни свидетели на обвинението се отрече от показанията в съда, и втори свидетел се отметна. Както Тодор Павлов вчера, така и Добромир Нейков днес свидетелства точно в обратна посока на това, което е казал във фазата на досъдебното производство, предаде БТА.

Пред разследващи Добромир Нейков, чиято фирма е участвала в ремонта на бившата работническа поликлиника в Стара Загора, е заявил, че на срещите, когато е уговаряна реконструкцията, е
присъствал Венцислав Драганов - един от подсъдимите по процеса.

В съдебната зала обаче Добромир Нейков отрече тези свои показания, обясни, че Драганов не е присъствал на срещите и разясни, че разликата в показанията идвала от технически пропуски от негова страна и от това, че когато го разпитвали разследващите, бил неподготвен.

Фирмата на Добромир Нейков, както и на друг свидетел по процеса - Антон Тончев, били избрани да участват в консорциум, който се е занимавал с ремонтни дейности на бившата работническа поликлиника, превърнала се в социален дом.

Консорциумът бил създаден непосредствено преди да спечели конкурса за ремонта. В това обаче защитниците по процеса не намират нищо притеснително, тъй като при всички големи инвестиционни обекти се постъпвало по този начин, защото в България нямало фирма, която да извършва абсолютно всички ремонтни дейности във всички сфери на строителството.

Масларова е подсъдима за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери. Според обвинителния акт тя, заедно с управителя на фирма "Стара Загора 2007" и техни помагачи, са присвоили 11 млн. лева лева от отпуснати близо 18.8 млн. лв. за ремонта на сградата.

Oще: 18.8 милиона  емилия масларова  маргарита немска  прокуратура  ремонт  свидетел  социален дом  стара загора 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 10.05.201117:49

Масларова не се харесва на много хора и за това има сериозни причини.Но правосъдието е длъжно да се придържа към безспорните факти и да не се влияе от мнения и настроения.Поне докато не се разбере: 1/Притискани ли са свидетелите да натопят Масларова,или 2/Притискани ли са свидетелите да се откажат от написаното в протоколите за разпитите.Да чакаме ли отговори?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

4 Margarita Krasteva | 10.05.201115:13

без коз Стрелка всичко коз
Лелееее, па това си е чист каруцарски бридж белот
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

3 sake | 10.05.201114:38

Докога с това преизказно наклонение-имала,имало,имали...ха,ха,ха... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

2 sake | 10.05.201114:32

Прокуратурата,може да си ги завре отзад-доказателсвата,все ги имат и все ги нямат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2010, 12:29

1 sis | 10.05.201112:47

И как точно е опазен свидетелят като е бил малтретиран?!
Ще бъде чудо, ако я осъдят. Открай време се държи така нагло и нахално - опекла си е работата. Да беше само тя!
Ха сега да видим прокуратурата ще стане ли за смях.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани