Цацаров си призна, че Роман Василев го е подвел | webcafe.bg
newscafe

Цацаров си призна, че Роман Василев го е подвел

Webcafe.bg
11.04.2013, 11:49 (обновена 11.04.2013, 13:39)
сотир цацаров

Снимка: © Явор Николов

Сотир Цацаров оповести множество нарушения в инспектората на ВКП

Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че е бил подведен от Роман Василев да подпише разрешение за подслушването на Тенчо Попов през 2010 г., съобщи онлайн изданието на в."Сега".

Василев обосновал искането си до Цацаров, който по това време е председател на Пловдивския окръжен съд, с данни от оперативните служби, че Попов се готви да получи или даде подкуп на територията на пловдивски окръг. Впоследствие обаче, след изрично изискана информация от съда, нито ДАНС, нито МВР потвърдиха подобни данни.

Информация за нарушенията на зам.-градския прокурор беше изнесена в разследване на Mediapool, като часове след това авторът Борис Митов беше привикан за обяснения в СГП.

Пред журналисти във Висшия съдебен съвет Цацаров разкритикува законодателя заради нежеланието му да промени разпоредбите на Закона за СРС и да даде възможност на съдията, който подписва разрешението за подслушване, да проверява данните в досъдебното производство, на базата на които се иска СРС.

Освен това Цацаров заяви, че други две искания по същото дело, подписани от Василев, са извън всички хипотези на закона. Става дума за две разрешения за подслушвания, които той си е подписал сам и липсват подписите на вътрешния министър и на съдия.
Главният прокурор не съобщи дали ще последва санкция за Роман Василев. В момента той е един от ръководителите на проверката на сигнала, че МВР е подслушвало незаконно политици, юристи и предприемачи под прякото ръководство на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Червен картон

Сотир Цацаров е поискал от Висшия съдебен съвет да уволни прокурор Малена Филипова, която доскоро беше ръководител на Инспектората на Върховна касационна прокуратура, стана ясно на пресконференция днес. Причината: множество нарушения в отдела по нейно време.

"Инспекторатът на ВКП в един момент си е присвоил цялата територия на юридическата професия, вън от това е останало само упражняването на адвокатската професия", обобщи главният прокурор. Пред журналисти той представи резултатите от цялостната ревизия на отдела

Малена Филипова беше начело на Инспектората на ВКП от 2006 г. до началото на тази година. Срещу нея през март беше образувано дисциплинарно производство, а на нейно място беше назначена Славка Славова.

Името на Филипова нашумя около обвиненията срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Тя се запознала с него покрай кучето си Чико, а впоследствие опънала "чадър" над него.

Сотир Цацаров обяви, че по времето на Филипова не се е спазвал задължителният принцип за случаен подбор, преписките са били разпределени пряко от ръководителя. "Неоснователно са възлагани 14 преписки на ГДБОП и ДАНС за магистрати - за снемане на обяснения и други действия, които не са в компетенцията на отдела", обясни Цацаров. По думите му хората на Филипова се проверявали и нарушения на съдии.

Установено е неправомерно изискване и задържане на дела и съхранение на материали. "В каса на Малена Филипова са намерени четири преписки, които не са в отдел Инспектора, както и осем преписки, които са приключени и трябва да се намират в архива на Инспектората.", разказа Цацаров.

Той допълни, че са открити електронни носители със снимки и видео файлове, свързани с лични данни на магистрати. Главният прокурор пое ангажимент тези носители да бъдат унищожени.

Oще: вкп  малена филипова  прокуратура  сотир цацаров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани