Парламентът разреши на властта да харчи | webcafe.bg
newscafe

Парламентът разреши на властта да харчи

Webcafe,bg
25.07.2013, 10:21 (обновена 26.07.2013, 16:35)
парламент

За първи път в работата на 42-ия парламент се появи парламентарната опозиция - ГЕРБ, завърнали се в Народното събрание заради актуализацията на бюджет 2013.

Близо 5 часа бяха обсъждани корекциите на приходите и разходите в пленарна зала, а громящият аргумент на управляващите към ГЕРБ беше: "Ако бюджетът ви беше наред, защо уволнихте финансовия си министър, който сега не е сред вас?!"

Предвид мнозинството на БСП и ДПС промените бяха одобрени на първо четене. Деветимата в залата от "Атака", откъдето подкрепиха актуализацията като належаща, гласуваха с "въздържал се".

Освен депутатите, в пленарна зала присъстваха и част от министрите начело с премиера Пламен Орешарски и, както се полага, министърът на финансите Петър Чобанов.

160.4 милиона лева са за покриване на задължения към бизнеса.

В опит да подкрепят доводите си депутатите от двата противникови лагера жонглираха с различни цифри. Едните вадеха данни за период 2008-2011, другите - 2009-2012. Едните - данни за невъзстановено в срок ДДС, другите - за текущо за възстановяване ДДС, което е значително по-голямо като сума от първото. Едните вадеха данни за държавния дълг, другите - за общия консолидиран държавен дълг, който включва и този на общините и така сумата набъбва повече.

Всички цифри бяха верни, но използвани за различни пропагандни належащи нужди.

Съображенията на опозицията

Острието на атаката на ПГ на ГЕРБ по отношение на актуализацията бяха бившият председател на бюджетната комисия в 41 НС Менда Стоянова, бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов и бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев, както и бившият шеф на НАП Красимир Стефанов.

В изказването си Стоянова опроверга министър Чобанов, като посочи, че огласените от него данни са избирателни и визират период 2008-2011 г.

За периода 2009-2012 г. държавният дълг е нараснал с 2.7 милиарда лева, а не с 4, както твърдят някои в тази зала, стана ясно от изнесените от нея данни, взети от сайта на Министерството на финансите. Намалението на фискалния резерв за същия период е с 2.2 млрд. лева, а не четири.

"Ще се спра на приходите - близо месец и половина в медиите се говореше за фискална дупка от порядъка на 1-2 млрд. лева, радвам се, че те са сведени до 207 милиона лева - толкова е предложението за намаление на приходната част на бюджета", заяви Стоянова.

Тя припомни изказвания на Станишев и Орешарски, с критики към бюджета на ГЕРБ за 2013 г., че приходите са подценени умишлено с 1.1 млрд. лева, а от ДПС твърдяха същото, но с по-малка цифра - малко над 800 милиона.

Кога се заблуждаваме - м.г., когато казвахте, че има резерв от над милиард лева приходи или сега, когато казвате, че приходите няма да се изпълнят. Тя припомни обещаните мерки, с които дойдоха на власт, вкл. и борбата с контрабандата.

За мен изводът е един - отказ на правителството от работата по подобряване на събираемостта и отказ да се бори със сивата икономика и контрабандата, заяви Менда Стоянова.

По отношение на увеличението на разходите тя посочи, че не е ясно за какво ще се използва по-голямата част от тези 286 милиона. 40 милиона ще бъдат дадени на социално уязвимите групи,  11.5 милиона за тютюнопроизводителите, добавени към 73-те милиона, предвидени за субсидия на тютюнопроизводителите в този бюджет, 85 милиона лева в бездънната финансова дупка на НЕК, 40 милиона, за които разбрах "ще видим на кого ще ги дадем" и голямата сума е за министерства като МВР и МО с над 1 милиард бюджет, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

По думите й тези 85 милиона за НЕК са, за да компенсират частично високите изкупни цени на зелената енергия и индиректно да се подпомогне намалението с близо 5% на цената на тока. Стоянова се позова на доклада на ДКЕВР, според който 490 милиона лева са необходими за година за компенсиране на цените на зелената енергия.

Тя предложи, тъй като и бездруго тази сума е капка в морето, вместо към НЕК да бъде насочена към МТСП за енергийни помощи, където са предвидени 70 милиона и наистина би се провела политика на подпогамане и солидарност на тези хора.

С довода, че новите разходи няма да доведат до растеж Горанов отхвърли необходимостта от актуализация на бюджет 2013.

До 2017 г. финансирането на дефицитите в българския бюджет ще доведе до нарастване на държавния дълг с 5 млрд. лв. по изчисления на Владислав Горанов, водещия финансов експерт на ГЕРБ.

Според него обаче тази оценка може да се окаже твърде консервативна на фона действията на сегашното правителство, тъй като с настоящата актуализация на бюджета и увеличение на дефицита до 2%, размерът на дълга ще нарасне с още 500 млн. лв.Горанов посочи, че дефицитното харчене носи само краткосрочни ползи, но в дългосрочен план ще донесе само проблеми.

По думите на Горанов, ако тази политика продължи, след 4 години размерът на българския държавен дълг може да нарасне с двойно повече или 10 млрд. лв.

Едни други данни

Невъзстановеният данъчен кредит към края на 2008 г. е 563 милиона лева, към края на 2009 г. той е 704 милиона, към края на 2010 г. е 563 млн. лева, към края на 2011 г. е 380 милиона лева, към 2012 г. е 354 млн. лева. Това каза депутатът от ГЕРБ Красимир Стефанов.

Фирмите, регистрирани по ДДС към 2008 г., са 160 000, а към 2012 г. са 250 000. Към края на 2008 г. средно на една фирма не е бил възстановен ДДС в размер на 3.5 милиона лева, а към края на 2012 г. средно невъзстановен на една фирма е 1.4 милиона лева", заяви Стефанов. През тези години декларираният данъчен кредит за възстановяване всяка една година вместо да намалява, расте, обясни той.

Той каза, че има сериозен потенциал при свързването на касовите апарати и НАП, както и на митниците с НАП. "Когато говорим за разминавания, говорим за ДДС невъзстановено в срок, а Димчо Михалевски говори за текущо ДДС, което е за възстановяване", заяви Стефанов.

Отпорът на управляващите

Актуализацията на бюджета се прави и поради изчерпване на резервите и липса на гъвкавост. Малкото заложени буфери са изчерпани, заяви министърът на финансите. Просрочените задължения на централната власт са малко над 100 млн. лв., посочи той.

С актуализацията на бюджета променяме разходната част с 286 млн. лева, от които 160 млн. лева са за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса.

Фискалната стабилност няма да бъде нарушена с актуализацията на бюджета - оставаме сред осемте от най-дисциплинираните страни в ЕС, добави той.

"В условия на продължителна депресия засега човечеството не е направило нов механизъм, различен от фискални стимули за стимулиране на растеж. Би ми се искало да се направят по-големи разходи при публичност, за да направим фискален импулс, но се съобразяваме с размерите на дефицита и да не влизаме в сценарии, за които говорите, заяви премиерът.

В края на дебатите Чобанов припомни, че на България й предстоят два пика на плащания по външния дълг - 2015 - в размер на 1.8 млрд. лева, и още 2.5 милиарда лева - през 2017 г.

С актуализацията на бюджета ще се решат и някои проблеми в Министерството на отбраната.

55 млн. лева отиват, за да погасят част от задълженията на ВМА, които са общо 91 милиона, а други, за да бъде извършена, макар и минимална, модернизация на навигационните системи на руските изтребите, с които България разполага. Така, пренастройвайки и освобождавайки честоти от радиочестотния диапазон, ще бъде пусната в експлоатация високоскоростната отсечка Пловдив-Свиленград.

Държавата е трябвало да освободи честотите още преди години - на тях в момента работи авиониката на изтребителите за нуждите на контролните и съответно системите, свързани с безопасността на скоростните влакове.

Oще: актуализация  владислав горанов  делян добрев  депутати  изявления  менда стоянова  министри  парламент  пламен орешарски  хасан адемов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани