Според подписания анекс до 30 септември НЕК и "Атомстройекспорт" трябва да решат ще се строи ли или не АЕЦ Белене | webcafe.bg
newscafe

България с решение до 30 септември за АЕЦ "Белене"

Webcafe.bg
05.07.2011, 12:00 (обновена 13.07.2011, 14:14)
Белене първа копка

Снимка: © belene-npp.com

Ще има ли още копки след първата на АЕЦ "Белене" ще разберем до 30 септември...

До 30 септември НЕК и "Атомстройекспорт" трябва да имат решение дали АЕЦ "Белене" ще се строи, или не.

Това става ясно от подписания вече 13-и анекс между двете държавни компании. Двете страни са били на едно мнение, че успешното развитие на проектазависи от привличане на финансиране. "Атомстройекспорт" се задължавал да окаже съдействие на НЕК при създаването на работна финансова група за търсене на потенциални акционери в проектната компания за Втора атомна.

България избра за строител на втората АЕЦ руската "Атомстройекспорт" през 2006 г. Две години по-късно с компанията беше сключено споразумение за подписване на окончателен договор. Това и досега не се е случило, но вече има подписани 13 анекса за над 1 млрд. евро. В тях е заложено и изработването на двата реактора за централата, които в момента се произвеждат в Русия.

В края на м.г. беше избран консултант по проекта - британската банка HSBC, която трябва да прецени доколко изграждането на централата ще бъде ефективно и рентабилно за България. Договорът с HSBC е за 3 млн. лева, като отделно от това банката ще получи и процент от цената на проекта, ако той се реализира.

Ще продължи анализът на HSBC, както и работата на "Атомстройекспорт" по техническото задание на проекта. След септември 2009 г., когато от проекта се отказа избраният стратегически инвеститор - германската компания RWE, на площадката на "Белене" се извършват единствено укрепителни дейности, но за сметка на това продължава изработването на оборудването и реактора за централата от Русия. България продължава да превежда и пари на Москва за централата.

Oще: аец белене  акционери  анекс  атомстройекспорт  нек  решение  строителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.