73.32% от българите, които живеят в Испания, не възнамеряват да се върнат у нас през следващите 5 години | webcafe.bg
newscafe

Испанските българи не мислят да се връщат

Webcafe.bg
19.07.2011, 16:46 (обновена 19.07.2011, 17:25)
испания

Снимка: © iberosphere.com

Българите в Испания са особена категория емигранти - някои заминават в зряла възраст, гледат по-дългосрочно на преселването си в чужбина и се интересуват основно от начина на живот

73.32% от българите, които живеят в Испания, не възнамеряват да се върнат у нас през следващите 5 години. Това сочи изследване на българската диаспора в Западна Европа - трансгранична мобилност, национална идентичност и развитие, представено днес от Института за икономически изследвания на БАН.

Над 66% от българите, които живеят в Испания, харчат почти целия си доход по време на престоя в чужбина. Основно те са заети в 3 сектора - хотелиерство и ресторантьорство, строителство, транспорт, и печелят средно по около 900 евро на месец.

Една пета от сънародниците ни в Испания декларират, че имат по-добро самочувствие от испанците, подчерта доц. д-р Веселин Минчев, заместник-директор на института и ръководител на екипа. Според него тенденцията е за трайно заселване в чужбина и все по-малко използване на български език.

2.71% от децата на преселниците ни в Испания не знаят изобщо майчиния си език, а в почти една трета от семействата се говори на български и на испански. Над 60 на сто от родителите не биха ги окуражили да учат, да работят, да се преселят и да се върнат у нас, сочи изследването.

Като основна причина за заминаването си в Испания сънародниците ни посочват желанието да живеят при по-висок жизнен стандарт и да получават по-високо заплащане. Само 12.5% изтъкват, че са заминали, за да подпомагат семейството си или други близки, останали в България.

Българите в Испания са особена категория емигранти - някои заминават в зряла възраст, гледат по-дългосрочно на преселването си в чужбина и се интересуват основно от начина на живот, обясни доц. Минчев.

Преди да заминат те са притежавали жилище, кола и земеделска земя. Имущественият им статус в Испания показва, че и там те харчат парите си за същите неща - 73.7 на сто са придобили нов автомобил, 26.5% - жилищен имот, а 0,6 на сто - земеделска земя.

Получените резултати сочат, че 54.7 на сто от българите работят в компании на испански собственик, а 21.8% - при сънародници. 12,2 на сто са заетите като помощници в чуждо домакинство, а 7,9% - в земеделието.

Най-много от сънародниците ни - 15.9%, работят в хотели и ресторанти, 14.5 на сто - като домашни помощници, 11.1 - в строителството и 9.4 - във фирми за транспорт, складиране и съобщения. Като сектори, те се припокриват и с трудовата им заетост в България, обясняват от БАН.

Според тях образователният статус на сънародниците ни в Испания също не е за подценяване - преобладават завършилите средно професионално или средно общо образование, но 14.9% са бакалаври, а 8 на сто - магистри.

Мнозинството от българите, отишли да живеят и работят в Испания - 52%, са направили това чрез покана от близки и роднини, и само под 5 на сто - с индивидуален трудов договор или фирма посредник. Близо една трета от тях декларират, че са заминали без предварителна подготовка, като в същото време 40% са започнали работа веднага, а други 14.8 на сто - до един месец.

Oще: българи  българия  български език  емигранти  западна европа  заселване  имигранти  испания  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани