Властта се забърза с "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Българските власти се забързаха с "Южен поток"

Webcafe.bg
30.08.2013, 10:21 (обновена 30.08.2013, 10:52)
Искра Михайлова

Екоминистърът Искра Михайлова трябва да подпише персонално за "Южен поток"

Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите реши, че проектът за газопровода "Южен поток" през България отговаря на българските и европейските екологични стандарти.

За да забърза проекта в България на еднодневна визита преди време у нас беше шефът на "Газпром" Алексей Милер, който получи уверенията на властите, че ще се направи всичко необходомо, за да може строителството да започне в края на тази година.

На 15 май т.г., три дни след предсрочните парламентарни избори, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на газопровод "Южен поток". Текат обществените обсъждания на доклада в 39-те общини, пред които ще минава тръбата.

След като и Висшият експертен екологичен съвет се произнесе, остава и персоналното одобрение, което трябва да даде с подписа си министърът на околната среда Искра Михайлова. Очаква се и финансово-икономическата оценка на проекта.

Според предварителни оценки на българска територия проектът ще струва 3.3 милиарда евро, но със сигурност сумата ще бъде надхвърлена.

Трасето на газопровода преминава през 11 административни области - Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Основните елементи на проекта са тръби с дължина 540 км, приемен терминал край Провадия и три компресорни станции - "Варна", "Лозен" и "Расово", които го оскъпяват значително.

На заседанието в МОСВ някои неправителствени организации обаче изпратиха становище, според което са взети достатъчно мерки за опазване на биоразнообразието, но не са посочени достатъчно мерки в защита на хората.

Един от очакваните проблеми е например въпроса за това къде ще се изхвърлят отпадъците от строителството.

Oще: газопровод  газпром  искра михайлова  мосв  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

2 Прокопи | 30.08.201312:44

Какво са се забързали?! Тя работата се точи от 4 години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 30.08.201312:40

Ами... ЧЕСТИТО! Очаквайте разбързване и по въпроса с АЕЦ Белене. За да не се сърдят батюшките - господари. пръц - хръц
   

оценка

+0 -0