Пролетариите в Европа на общ протест | webcafe.bg
newscafe

Пролетариите в Европа на общ протест

Webcafe.bg, по CNN, BBC
14.11.2012, 15:50 (обновена 14.11.2012, 16:56)
Рим, протести, вандали

Европа бе залята от обща протестна вълна срещу антикризисните мерки. На улицата излязоха хиляди работници, за да заявят за пореден път, че им писна от правителствените програми за икономии на харчове и вдигане на данъци.

Програмите за затягане на коланите само ще изложат на риск домакинствата и ще доведат до още по-голям ръст на безработицата.

Това бе координиран европротест срещу кризата и действията срещу нея, който обхвана Испания, Португалия, Италия и Гърция едновременно. Зад него стои Европейската конфедерация на синдикатите, която представлява 85 организации на Стария контитент.

„Антикризните мерки са абсолютно смъртоносен край и трябва да бъдат изоставени. Социалната закрила и заплатите не могат повече да бъдат жертвани", пише в призива на евросиндиката към днешния протест.

Акции имаше още в Белгия и Франция, а също и в Германия, където състоянието на икономиката трудно предвещава подобно недоволство.

Транспортът на целия континент е объркан, стотици полети са отменени. Най-засегнати бяха транспортните връзки в Испания и Португалия.

Най-ожесточени бяха протестите в Гърция и Италия, където има арестувани. В южната ни съседка над 2000 държавни служители се включиха в протеста с основния аргумент, че за две години заплатите им са намалели с 40%.

„Всички реформи, които прокарват, ни връщат 50 - 60 години назад. Намаляват пенсиите наполовина, има един милион безработни, повече данъци. Животът ни постоянно се влошава", казва гръцки пенсионер, вдигнал се да подкрепи акцията.

В Португалия месеците на мълчаливо смирение доведоха до гняв и недоволство. Комбинацията от сериозно увеличение на данъците и нарастваща безработица бе описана така от един протестиращ: „Тази година имане повече стачки, отколкото в последните 20 години".

Днес Испания е блокирана от втора национална стачка в рамките на годината. Всеки четвърти там е без работа, а правителството планира на намали харчовете, включително за здраве и образование. В Мадрид също имаше бой между полицията и демонстрантите. Наложи се полицията да разпръсква тълпата в центъра на Мадрид, чийто най-буйни активисти бяха младежи и студенти. 62 души за задържани, а 34 ранени.

„Казах, че ще намаля данъците, но ги повишавам. Не съм променил разбирането си, но обстоятелствата се промениха и аз трябва да се адаптирам към тях", заяви премиерът Мариано Рахой.

В Италия в понеделник се проведе студентски протест, тъй като 35% от младите хора са без работа.

В Германия протестът бе по-скоро символичен, за да изрази подкрепата на немците с окаяното положение на съседите им.

Oще: гърция  евро  испания  италия  криза  мъка  португалия  протести  синдикати  стачка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

9 Чинчифон | 16.11.201210:31

Има ли връзка между протестите в някой от бившите колониални империи от стара Европа със заявлението на 7 щата да се отделят от USA?Или това пък е реакция срещу национализацията на банки и следователно срещу комунизма на Барак Обама Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

8 fata morgana | 16.11.201209:39

И самият син божи не знам сигурен ли е бил за финала. Доколкото помня той се е молел: „Господи, нека ме отмине горчивата чаша.”
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

7 fata morgana | 16.11.201209:37

Тази сутрин посланието май е само едно – щеше да е хубаво...
..........................
Точно така е – еволюцията е клопката, от която трябва да се измъкнем. Християнството на това ни учи. Преди него будизмът е учел, че еволюцията е нещото, към което трябва да се стремим. Т.е. дадени са ни стотици животи, през които минаваме през всякакви трудности и се самоусъвършенстваме и се стремим към състояние на нирвана. А ако искаме да го достигнем по-скоро, се отдаваме на медитация и съзерцание (и го постигаме в рамките на един живот). Пълно безумие.
Християнството не се занимава с еволюцията и отрича будисткото съзерцание. То ни учи, че трябва да играем в една пиеса, на която няма как да знаем финала.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

6 MacAllister | 15.11.201215:45

Лежали и крадяли! Слушай какво ще ти кажа - да има много хора, които това правят и има страни, където това се е превърнало в напаст и за съжаление стават все повече. Само, че ако човек ще търси решение не трябва ли да се запита защо стана така? Хубава мисъл си имаме ние за баницата и кой е виновен и в такава простичка народна мъдрост се съдържа повече, отколкото смеем да си признаем, а докато не го направим, каквито и промени да правим, колкото и да беснеем в свещена праведна ярост срещу крадците все крадци ще са на власт и начело на обществото във всеки един смисъл и формален и културен. Колко път съм посочвал очеизбодната прилика на поведението на шефовете на ГЕРБ с измамниците от т.нар. "заложни къщи" и уличните измамници от времето на Магурата, че и по-късните. Разбира се, повечето хора ще ме изгелдат тъпо и ще ме обяваят за тъп - защото просто не е прието да се гледа сериозно на разсъждения за модели на емоционална манипулация. Онези, които стават жертва на крадците предпочитат да чуват техните обещания, "интересна" информация, съпричастното им настроение и отношение, но не искат да чуят за това как подредени така те са стръв за точно такъв начин на мислене. Ами ей на вчера един циганин се опита да ми пробута фалшиви часовници - и какво да бях се изкушил как ще спечеля много (щото съм близък с хора, които могат да изкарат от това), да ама не - на улицата не мога да проверя, така че поговорих си и гледах от какво се "плаши", за какво се оплаква в какво се опитва да се изкара мислещ и чувстващ като мене и като станаха тия работи над една граница реших, че шанса да са истински клони към 0.

Давам го за пример, просто улично целомъдрие ако ми позволите така да извратя значението на думите. Къде е обаче това целомъдрие в обществото, когато стане реч за власт, за сигурност или дори за ежедневно взаимодесйтвие с пазара? Имаше едно сериалче "Измамници" дето повтаряха как не можеш да излъжеш честен човек - така е, това е скучна, изтъркана, но основоположна истина. Не можеш да излъжеш народ от хора, който не очаква от държавата да се грижи за него, да му повишава заплатата и прочие. Не можеш да измамиш и човек, който не счита, че топлата служба е най-добрия начин за постигане на сигрност - хиляди очевидни и не толкова очевидни надежди да ти се решат проблемите без ти да се промениш и да си даваш зор до сетния си час да участваш в живота - да даваш и вземаш според баланса в природата и обществото - и не просто да го приемаш за неизбежно, а да го чувстваш като нещо, което те определя като личност.

Нямат значение названията на "строеве" - капитализми, социалзми и т.н. Основния проблем е в готовността ни да гледаме на обществото ни като на свое творение или като на ресурс, от който да гребем като случайно преминаващи. Обществото може да е дом, може и да е гора, в която да хващаме плячка, но на всеки хищник обикновено се намира и по-голям, който и с него да се справи, в природата и хищниците са станали жертва на еволюцията, докато не са останали само тия, които вземат само, колкото им е необходимо и не унищожават всичко в криворазбрана жажда за сигурност в запасяването. Ако чакаме при нас това да се случи по същия начин, има да чакаме, докато се изредят хиляди убийствени кризи и измрат и последните бунаци готови да мразят другите просто, защото не искат да погледнат собствената си неспособност да използват ума си, за да не бъде еволюцията единственото нещо, което може да "учи" човешкия род.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

5 explorer | 15.11.201214:11

Светът се промени. Икономиките се "скачиха" и по метода на скачените съдове, не може да не усетят някои, че нискоквалифицирания труд на повечето западноевропейци и американци е силно дотиран. За жалост в този глобален свят, не съществува решение от вида - й вълка сит, и агнето цяло, което да запази стандарта на западно-европейците и американците и същевременно да оправи положението на останалата част от света по "западен" модел и то за няколко години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 15.11.201208:39

бантускотия е... отварят се усти тук-там колко да изЕдат некое кифте ма поне е вакум до слушателите не стига звук.. само поосран образ muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 15.11.201208:28

Еми липсва България, нормално е.

Тук намаление на заплати и пенсии няма, има само увеличение. Тази година с 2.40 лв, догодина с 2.60.

Има мегдан за вдигане, тъй като и след 10 години няма да стигнем нивата на намалените заплати на гърци, испанци и италианци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

2 aryan | 15.11.201201:30

Обърнете внимание кои страни се разбунтуваха ,сапунените балони на Европейския съюз ,в които се наливаха години наред безмислени пари ,с презумцията, а дано мангалите решат да работят. Ама няма как да стане ,като в кръвта ти е само да ядеш,лежиш и крадеш и да си паразит в Света.Но на северняците- работяги им писна да дават пари и вижте каква е реалността.Колкото и да са добронамерени германците даването си има край,а вземането няма мярка ,няма вариант да произвеждаш малко,а да получаваш много,а и изнасянето на всякакъв вид производство в Китай си оказа огромно влияние върху кризата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 14.11.201219:26

България както винаги липсва. Не сме и чули, че се планира подобно нещо. Научаваме го в последствие, след като вече се е случило, без нас. Синдикатите ни участват във властта, наместо да се грижат за интересите на хората, които са им членове.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани