При Първанов заседават за сигурността, Рома прайд отменен | webcafe.bg
newscafe

При Първанов заседават за сигурността, Рома прайд отменен

Webcafe.bg
01.10.2011, 11:55 (обновена 02.10.2011, 11:00)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Заради Катуница: Консултативен съвет по сигурността при президента Георги Първанов, протести в София, Roma Pride отменен

Президентът Георги Първанов свика днес Консултативния съвет за национална сигурност заради събитията в Катуница и последвалите протести. Напрежението там ескалира, след като 19-годишният Ангел Петров беше сгазен от бус миналата седмица, шофиран от близък на ромския Цар Киро.

В 14 часа на "Дондуков" 2 се събраха Първанов, премиерът Борисов, зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който до 23 октомври е и.д. министър на вътрешните работи, и главният секретар на МВР Калин Георгиев, ще говорят по темата. На заседанието е поканен и главният прокурор Борис Велчев.

Форматът на съвета включва още председателят на Народното събрание, премиерът, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, шефът на ДАНС, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи.

А темата е: "Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и недопускане на етническо напрежение".

В понеделник Борисов и Първанов отидоха в Катуница, за да кажат, че полицията е изпуснала положението в първата нощ на размирици и ситуацията не трябва да се подценява.

"Държахме да дадем един ясен знак за българското общество, че институциите са единни в стремежа да не се допусне нарастване на етническо напрежение, на религиозно, каквито гласове се чуват от някои по-радикални групи", каза Първанов.

"Убеден съм, че ако прокуратурата съумее, заедно с данъчните, да събере достатъчно доказателства и се повдигнат обвинения, хората ще се успокоят с това, че няма недосегаеми", заяви премиерът Бойко Борисов.

Митинги и карамфили в столицата

Заради насрочените днес протести в подкрепа на жителите на Катуница и други шествия Столична община въведе ограничения за движението. СДВР е извадила жива сила по улици и кръстовища, за да не допуснат размирици.

От 11 до 19 часа "Атака" има митинг пред сградата на БНБ. Той ще продължи и по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Речта на Волен Сидеров срещу "циганизацията, циганската престъпност, престъпните медии", които промивали мозъците на хората и пречели на националистите да управляват, продължи повече от половин час.

Заради митинга на "Атака" е забранен престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на автобусите, превозващи участниците в мероприятието на паркинга на пл. "Кн. Александър І".

Автобусите трябва да се движат до пл. "Кн.Александър І" по следния маршрут: от кв."Горубляне" по бул."Цариградско шосе", бул."Васил Левски", бул."Кн. Александър Дондуков", бул."Цар Освободител" до пл. „Кн.Александър І"; от бул. "Ботевградско шосе" по бул."Владимир Вазов", бул. "Кн. Ал. Дондуков", бул. "Цар Освободител" до пл. "Кн.Александър І"; от кв. "Княжево" по бул. "Цар Борис ІІІ" по бул. "Ген. Тотлебен", пл. "Руски паметник", бул."Ген. Скобелев", ул."Опълченска", бул."Тодор Александров", бул."Цар Освободител" до пл. "Кн.Александър І". СДВР ще осигури охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението за горепосочените време и място.

От 14 часа започна шествие на Български народен съюз, което ще премине от НДК по бул. "Витоша", на дясно по ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев", наляво по ул. "Г. С. Раковски", надясно по бул. "Цар Освободител", надясно по бул. Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий" до НДК.

От БНС призоваха събралите се да не използват расистки лозунги, а полицаите - да бъдат любезни. Младежи от шествието носят плакати: ""Когато правото се превърне в безправие, съпротивата е задължителна" и скандират "Българи, юнаци", "Елате с нас, протестът е за вас". "България - свобода или смърт"

СДВР съвместно с Центъра за градска мобилност ще спира и възстановява поетапно движението на пътните превозни средства и колите на градския транспорт. До приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на бул. "Витоша" между бул. "Пенчо Славейков" и бул. "Патриарх Евтимий" от страната на НДК.

ВМРО също има изява днес - прави подписка "против държавното нехайство срещу циганската престъпност" в 10 часа пред сградата на Народното събрание. В района има струпване на полицаи и сили на жандармерията.

РомаПрайд отменен, карамфилите не

1 октомври е денят, на който в повечето европейски държави ще се проведат събития по инициативата RomaPride. В София обаче събитията бяха отменени. Единствено в 11 часа на входа на моста на влюбените откъм НДК ще има своеобразен щанд на толерантността. Това обясни Мариана Банчева от национална мрежа на децата пред Дарик.

На моста на влюбените в София български и ромски младежи раздават на минувачите карамфили и детски есета, посветени на темата за толерантността, предаде БНР.

В десет селища в страната ученици, учители, студенти и граждани се включиха в инициативата "Имам една мечта - да учим и живеем заедно". Проявите се организират от великотърновския Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Теодора Крумова от Центъра разказва: Ние искаме да покажем какво е бъдещето на България и с какво допринасят всички хора - българи, роми, турци. Четири общностни центъра в страната са организирали изложба с предмети от населението, което е в даденото място; неща от бита, културата - нещо, с което всеки един се гордее. Паралелно с това всеки един от посетителите ще може да запише своята мечта и надяваме се, това да даде визията на бъдещето за България".

Единствената новина след продължилото 2 часа и половина заседание на съвета бе: "В следващите дни ще започне мащабна проверка на незаконно забогателите хора у нас". Това обяви президентът Георги Първанов. 

Премиерът Бойко Борисов каза, че няма да иска оставки и да наказва полицаи за действия в Пловдивско. Затворете я тази страница, Бог да ги прости момчетата. От нас бащата поиска едно нещо - този човек да отиде в затвора, каза министър-председателят, визирайки Кирил Рашков - Цар Киро.

Oще: roma pride  атака  бнб  бнс  бойко борисов  вмро  георги първанов  катуница  народно събрание  подписка  президент  протести  роми  съвет  шествия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

4 янаки | 02.10.201109:38

Съгласен съм с коментара ти. Това, на което сме свидетели днес, е продължение на началото. Промяната към капитализъм в България се извърши по най-лошия, престъпен и разрушителен за страната сценарий. По определено цигански начин. Имам предвид, че като срежат и задигнат силов или гелефонен кабел, те го продават за 200-300 лева, а нанасят щети за десетки хиляди лева.

Хората, които определят нашето настояще, ако изменя леко заглавието на спомените на Симеон Радев, гробокопачите на съвременна България, по манталитет са като нашите мургави събратя, но разбира се мащабите на тяхната разрушителна дейност са несравними с техните.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 02.10.201103:34

Янаки, целта не е толкова да се съберат данъците, колкото данъчната и разрешителна политика да стисне всеки за гърлото, за да може да се управлява пазара в полза на своите. Едва ли има кой знае какъв заговор за целта, по-скоро е естествен процес следствие на окупирането на държавната власт от хора без качества да се справят в условия на свободна конкуренция. За повечето от тях единствения начин е да са менаджери посочени от горе, да продадат влияние срещу пост, директно плащане и прочие. Подкупите са само върха на айсберга, надолу има планини от взаимодействия и образуване и трайно окопаване на солидна прослойка чиито интереси са противополозни на тези на работника, дребния и средния предприемач. С малки изключения, стопанската инициатива се притиска все по-силно и с все по-прикрити методи, данъците, за които се допуска да се говори публично са вече отдавна малка част от тежестта върху хората. Другите механизми, такси, глоби, рестриктивни режими, акцизи и т.н. са по-лесни за прикриване, понеже са различни за всеки сектор на икономиката. Увеличава се броя наредби, в които се задават базирани на субективни преценки от чиновници правила придружени с невъобразими глоби и никаква реципрочна отговорност на държавата - т.е. вече има десетки разпоредби според които гражданина е длъжен да получи от държавата някакво разрешение, оценка и прочие, но няма адекватно дефинирани задължения за последната да го даде в срок, където има сроковете не се спазват и се протакат с години. Все по-често се наблюдава полицейска практика за презумция за виновност, като работата на хората се спира или саботира с предтекст базиран на нужди на следствието, няма срокове, няма наказания за служители, което вече за редица години дава възможност за произвол без абсолютно никакви регулационни механизми.

Сещате ли се в какви хора се превръщат тези, които са оставени с ножа и сиренето за дълго? Може ли въобще да се очаква вече от тая система да реагира в полза на гражданите си? Виждам, че вече много хора изпитват генерално съмнение в способността на държавната власт и администрация за добросъвестност, което значи, че без радикална реформа и смяна на кадри в гигантски размери доверието не може да бъде възстановено. Ясно е, че не може да се очаква самопоправка, ясно е че човек (Борисов), който казва на това заседание, че няма да има наказания за полицаи и казва (цитирам) "Затворете я тази страница, бог да ги прости момчетата", този човек е оплетен в мрежата и нито има желание нито интерес да служи на нас гражданите, за него е по-изгодно да продължи статуквото и в най-"добрия" случай да набеди няколко дребни риби или дори невинни жертви - медиите да наблегнат на пропаганда и да спрат да говорят за сериозните проблеми като превърнат малките в балон... Първанов е прав, ситуацията става все по-революционна, само дето и той самият е част от причината и неговите интереси не са по-различни от тези на Борисов.

В крайна сметка ние сме в капана на разбиранията на много българи. Те считат, че не интересите, а честност и отговорност трябва да определят добрия държавник, но в лутането си да намерят несъществуващи ангели създадоха цяла класа от държавници и чиновници, които имат обратни на техните интереси. В такава атмосфера онези, които умеят да се възползват от подобни нагласи са твърде много и изход не може да има, напрежението ще продължи да се нагнетява и опасността самозабравилите се да получат възмездие по революционен начин ще се увеличава, а революциите са нож с две остриета, освобождават напрежението, само за да доведат нови мошеници на власт. Има ли друг начин? Вероятно да и най-вероятно той минава през обществената нетърпимост към безхаберието и безобразията, но докато това не се превърне в нетърпимост към всичко, не само в драстични случаи като почвсвалия се за недосегаем циганин Киро, до тогава винаги ще надделява силата на хомота върху гражданина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 01.10.201113:46

Не е работата в закона, а в това, че властите се разсейват, когато става дума за нарушения на законите, неплащания на данъци и такси, защото трудно се събират пари от население, което е на ръба на оцеляването (по понятни причини), а от друга страна тези хора лесно могат да бъдат манипулирани за политически цели.

Освен това, насочването на общественото недоволство към тази колоритна група, която далече не е единственият виновник за разграбването на държавата, за съществуващата престъпност, за насилието и безнаказаността на местни мафиози, отклонява вниманието от истинските виновници за разрухата и беднотията в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 01.10.201112:20

А темата е: "Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и недопускане на етническо напрежение".

И какъв съвет, след като още самата тема е сбъркана?!
Неотложни мерки за гарантиране на равнопоставеност пред закона, а не за гарантиране на реда! Ако закона съдеше еднакво нямаше да има нужда от гарантиране на реда! Така че е добре да наблегнат върху думата "законност", като се постараят да я направят валидна за всички български граждани - малцинства, мнозинства и каквото още им хареса!

Ето една добра тема за размисъл:
http://www.varnanews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4567%3A-100-qq-&catid=43%3Anewsvarna&Itemid=89

А главния прокурор да не се прави на много работещ, за да няма още такива безсмислени решения на съда! Така не се решават етнически проблеми, точно обратното - само ще доозлоби хората!
Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани