Държавата води към фалит фирмите си | webcafe.bg
newscafe

Държавата води към фалит фирмите си

Екип на в. Сега
08.08.2012, 07:55 (обновена 08.08.2012, 08:08)
Лидер

Снимка: © Getty Images

Големите държавни дружества излизат на загуба най-вече заради недалновидна политика или груба намеса на принципалите в дейността им

Големите дружества излизат на загуба най-вече заради недалновидна политика или груба намеса на принципалите в дейността на уж самостоятелните фирми. Влошават се и резултатите на предприятия в процедура по приватизация. Това показват отчетите - финансови и за дейността, за първото полугодие. Данните за повечето фирми вече са публикувани на сайта на финансовото министерство.

Титани на енергетиката като Националната електрическа компания (НЕК) и "Булгаргаз" са завършили първото полугодие на загуба, сочат финансовите им отчети. Основна причина е намесата на държавата в цените им - чрез Комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Още през май ръководствата на двете дружества предупреждаваха, че опитите на правителството да води социална политика, като натиска цените, влошават финансите им.

Нетната загуба на "Булгаргаз" е скочила на 141.7 млн. лв. Газовият гигант излезе на червено и в средата на 2011 г., но с под 4 млн. лв. Положението на НЕК също се влошава. Загубата на компанията за полугодието е 128 млн. лв., докато преди година тя отчете печалба от 49.5 млн. лв. НЕК от месеци алармира, че е принудена от ДКЕВР да плаща прескъпо за тока от слънце и вятър, а в същото време не й разрешават да продава енергията на по-високи цени. За проблема призна и шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Финансовите затруднения на НЕК се отразяват и на други по веригата - включително и на АЕЦ "Козлодуй". Атомната централа, известна като производителя на най-евтин ток в България, остава печеливше предприятие. Но НЕК има неплатени задължения към АЕЦ - около 140 млн. лева, които по размер надминават печалбата на Първа атомна от 108 млн. лева за полугодието.

Проблемите около приватизацията на "БДЖ Товарни превози" и "Техноекспортстрой" вървят ръка за ръка с влошаване на финансовите резултати. Приходите на БДЖ от товарни превози за първото полугодие са с 11.5 млн. лв. по-малко спрямо юни 2011 година. Без този спад холдинг БДЖ, който като група отчита загуба от 9.1 млн. лв. към юни, би излязъл счетоводно на плюс. Според управителя на БДЖ "Товарни превози" Ивайло Иванов причините за спада са прекъсване на движението в Турция за извършване на инфраструктурни проекти и спирането на тецовете и мините в Софийския басейн.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев обаче съзира съзнателно обезкръвяване на дружеството заради започналата приватизация. "Товарите ги има, но БДЖ "Товарни превози" не може да ги поеме, защото не ремонтира вагони", коментира наскоро Мутафчиев. Дружеството се сети да обяви обществена поръчка за ремонт на близо 200 вагона на 27 юли - броени дни след прекратяването на първия опит за приватизация. Не става ясно защо "плановото" по документи реновиране за 2.7 млн. лв. без ДДС се прави точно насред раздържавяването.

"Техноекспортстой", което бе пуснато за трети път на приватизация - вече без минимална цена след провал на първите два търга (със стартови цени съответно 68 и 60 млн. лв.), отчита към средата на годината загуба от 674 хил. лв. при печалба към средата на 2011 г. от 468 хил. лв. И приходите, и разходите на дружеството за полугодието са свити в пъти спрямо юни 2011 г.

След обявяването на третия търг изненадващо с решение на кабинета фирмата бе прехвърлена от регионалното към финансовото министерство. Смяната на шапката бе обяснена с "оформилите се трайни тенденции за увеличаване на износа за страните от Близкия изток, както и с възможността за засилване на икономическите и търговските отношения със страните от този регион".

На загуба са и повечето фирми от ВиК сектора, където цари пълен хаос с идеите за реформа. Голяма част от ВиК дружествата, собственост на МРРБ, освен загуби отчитат и големи вземания. Най-голямата фирма, собственост на МРРБ, "Автомагистрали" ЕАД, която поддържа магистралите "Тракия" и "Хемус", също е пострадала от държавния стремеж да се регулират цените с непазарни механизми.

След като се разбра, че пътната агенция плаща скандални цени за едни и същи дейности в различните части на страната, държавата покани пътните фирми да намалят тарифите. "Автомагистрали" бе сред първите откликнали. За шестте месеца фирмата увеличава приходите си с 1 млн. лв. спрямо същия период на м.г., но това се дължи на повечето участъци от двете магистрали, които поддържа. Въпреки това печалбата е минимална - едва 5 хил. лв., което е под 1% от всички приходи. В същото време растат краткосрочните вземания на фирмата и задълженията.

За трета поредна година МВР източва през дарения подопечната си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги". За полугодието фирмата, която има приходи за първите 6 месеца от 4.6 млн. лв., е на загуба от 469 хил. лв. От отчета става ясно, че основната причина за негативния резултат е направено от фирмата дарение от 2.1 млн. лв. "БМВ" бе на загуба от 2 млн. лв. и през 2011 г. заради направени дарения от 6.6 млн. лв. За 2010 г. даренията от фирмата към принципала МВР бяха 4.7 млн. лв., а загубата - 219 хил. лв.

http://www.segabg.com

Oще: аец козлодуй  бдж  булгаргаз  вик  дкевр  дружества  намеса  нек  принципали  техноекспортстрой 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

3 VL | 08.08.201211:56

Тихо де. НЕК не плаща на АЕЦ'а планово. Като му здлъжнее много ще му се издължи с беленския реактор. Който е частично платен. Разликата ще трябва да я доплати АЕЦ'а. Щото г-н Добрев взе далновидно решение да го натресе там. Сега си търси и хора да му се радват, че местните са ебати глупавите обитатели на резерват Северозапад. Не се кефят на бидон от плътна неръждавейка и не виждат в него нова мощност в краткосрочен план. Така се смениха два изп. дир. още на фаза създаване на проектан компания за нови мощноти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 08.08.201210:43

Абе ей, какви са тия статии тук?! Кой ги пише тези глупости?!
Защо не питате Барабойко и ГЕРБ, за да ви обяснят колко добре е държавата, колко добре живеем, как има ръст в икономиката, как фирмите се развиват все по-добре, как доходите са се покачили, как все повече инвеститори идват заради новите магистрали, как ...

Айде моля започнете да пишете коректно! Избори идват... Смее се
То е ясно, че Станишев и тройната коалиция са виновни, ама с такива писания изобщо не помагате на рейтинга! А кой, ако не Барабойко, може да ни измъкне от кризата?! Само още един мандат му трябва...
Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 08.08.201210:10

МВР значи скубе и своите... не само редовите бантоскоти по пътищата muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани