Брюксел ни дава 55 млн. евро за газови байпаси | webcafe.bg
newscafe

Брюксел ни дава 55 млн. евро за газови байпаси

Webcafe.bg
04.03.2010, 10:48 (обновена 04.03.2010, 11:12)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

"Набуко" трябва да доставя годишно по 31 млрд. куб. м газ на Европа

Европейската комисия обявява днес втората група енергийни проекти, които ще получат финансиране от плана за възстановяване на европейската икономика. Сред тях са и проектите за свързване на газопреносната система на България с Гърция и Румъния.

Належащата нужда от тях възникна при продължилата две седмици газова криза през януари 2009 г., когато - заради поредния спор между Кремъл и Украйна, България и още няколко европейски страни бяха отрязани от руското синьо гориво. Зависимостта на страната ни от вноса на руски природен газ е близо 90%.

45 млн. евро са предвидени за газовата връзка България-Гърция, други 10 милиона евро - за връзка между България и Румъния. 200 милиона евро ще бъдат отпуснати и за начално финансиране на газопровода "Набуко", който ще транспортира каспийския газ до Европа през Турция. Сумата ще бъде разпределена между страните, през които ще примине тръбата, сред които е и България.

Връзването ни с Гърция става през Солун, където днес се подписва учредителният договор на компании от Гърция, България и Италия. Те ще поемат планирането, изграждането и търговската експлоатация на тръбата, която ще свърже газопровода Гърция-Италия с газопреносната мрежа у нас през Комотини-Хасково.

В компанията акционери с равни дялове ще бъдат държавният ни Български енергиен холдинг (БЕХ) и IGI Посейдон, в която участват наравно гръцката държавна газова компания ДЕПА и италианската „Едисон".

Действията на Брюксел показват, че общността се стреми да намали зависимостта си от вноса на руски природен газ, който покрива 1/4 от нуждите й.  

„Набуко", сочен за такава европейска алтернатива, е на път да си осигури първия газов договор - с Туркменистан. Става въпрос за закупуване на 10 млрд. кубични метра годишно от бившата съветска република - единствената страна в Централна Азия, разполагаща с достатъчно ресурси, за да задоволява нуждите на Европа години напред.

През юни 2009 г. „Бритиш петролиъм" утрои газовите резерви на страната в своя годишен статистически преглед на енергийните запаси в света и така я нареди на четвърто място в света след Русия, Иран и Катар. В недрата на Туркменистан са заключени запаси от 7.94 трилиона куб. метра газ според доклада на БП.

Европейското производство на природен газ спадна и Старият континент е все по-зависим от вноса. Износът на Великобритания от Северно море намаля с 14% от миналата година, показват данни на британското министерство на енергетиката и климатичните промени.

Затова и Европа търси пътища за нови доставки, които да не се контролират от Русия.

Проектът "Набуко" е за 7.9 млрд. евро (около 11 млрд. долара) и се оглавява от австрийската OMV. Тръбопроводът е проектиран за пренос на близо 31 млрд. кубични метра газ на година през Турция. Предвижда се строителството му да започне през 2011 г., а първите количества синьо гориво да потекат през 2015 г. Партньори в проекта са унгарската „Мол Нирт", германската RWE, българската компания "Булгаргаз", румънската „Трансгаз" и турската "Боташ".

Oще: газ  газови връзки  европейска комисия  набуко 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани