Реформаторският блок иска от президента да реанимира "Пеевски" в КС | webcafe.bg
newscafe

Реформаторският блок ще пита КС за Пеевски

Webcafe.bg
11.10.2013, 15:51 (обновена 11.10.2013, 18:01)
съд

КС не може да бъде сезиран с въпрос, по който вече се е произнасял, но Реформаторският блок подготвя питане на ново основание

Реформаторският блок (РБ) внесе при президента Росен Плевнелиев предложение за ново сезиране на Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно оставането на Делян Пеевски в парламента. 

Партиите от Реформаторския блок не са парламентарно представени и поради тази причина не могат да сезират КС, затова се налага да отправят предложението си чрез някоя от институциите, които имат това право.

Първата институция, сезирана от блока, стана президентството. След това обръщението ще бъде подадено и до председателя на Народното събрание, до премиера, главния прокурор, до председателите на двете върховни съдилища.

Искането идва дни след като КС излезе с решение по казуса, след като беше сезиран от ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов поиска да бъде прекратен мандатът на Пеевски заради несъвместимост. Онзи ден шестима съдии от КС постановиха, че такава няма, петима - че е налице, и само един от тях - проф. Цанка Цанкова, написа в мотивите си, че делото е недопустимо, тъй като не може да се иска прекратяване на депутатски мандат на някого, който не е депутат.

Според коментари на юристи, поставен по този начин, въпросът на ГЕРБ е ограничил съда само до зададения въпрос. Така в действителност е улеснил КС да избегне най-съществения въпрос - как Пеевски е продължил да бъде депутат и след момента на избирането му за шеф на ДАНС от парламента и клетвата му.

КС не може да бъде сезиран с въпрос, по който вече се е произнасял, но Реформаторският блок подготвя питане на ново основание.

Според Реформаторския блок Народното събрание няма правомощията да отмени свое решение, с което е назначен ръководител на държавна институция с мандат и изрично посочени основания за предсрочно прекраятаване на мандата му, какъвто е случаят с Пеевски. Поради това не е налице прекратяване на мандата му като председател на ДАНС и той продължава да бъде в несъвместимост.

Oще: герб  делян пеевски  дпс  казус  реформаторският блок  росен плевнелиев  становище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани