ДАНС дава на прокуратурата депутати на РЗС | webcafe.bg
newscafe

ДАНС дава на прокуратурата 4 депутати на РЗС

Webcafe.bg
19.07.2010, 17:29 (обновена 19.07.2010, 18:24)
Цветлин Йовчев

Снимка: © БГНЕС

Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев. Освен прокуратурата, заради поведението на четиримата депутати на РЗС ДАНС ще сезира и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Държавната агенция "Национална сигурност" ще сезира прокуратурата за извършено престъпление от четирима независими народни представители от "Ред, законност, справедливост", съобщиха от ДАНС.

В неделя депутатите Емил Василев, Тодор Великов, Георги Терзийски и Кристияна Петрова обвиниха ръководството на ДАНС, че назначава на работа там роднини и уволнява квалифицирани служители.

Според депутатите на високи постове са назначавани близки или роднини на политици, прокурори, както и на самото ръководството на ДАНС.

В РЗС разполагали и с информация за кражби в резиденцията в Банкя, докато е ползвана от ДАНС през последните две години като център за обучения. 

Освен твърденията за кражби и шуробаджанащина при назначенията, депутатите на РЗС обвиниха служители на ДАНС и в алкохолни запои, както и в сексуален тормоз на кандидатки за работа.

Представителите на РЗС обаче ве представиха пред медиите никакви доказателства.

От ДАНС днес отрекоха всички обвинения, а изнесената от народните представители информация определиха като груб опит за дискредитиране на агенцията.

От спецслужбата отбелязват, че за подбора на кадри, както и за кариерното развитие на служителите в агенцията е създадена стройно изградена система. Въведен е и механизъм, при който никой да не може да взема и изпълнява еднолично решения, включително и председателят на агенцията, заявяват още от ДАНС.

Освен от дирекциите "Сигурност на ДАНС" и "Инспекторат", проверки за финансовото състояние и подбора на човешките ресурси в ДАНС са извършвани и от оторизираните за целта държавни институции - парламентарната комисия за контрол на ДАНС и Сметната палата.

Проверките от страна на Народното събрание са установили, че правилата за постъпване на работа и кариерното развитие на кадрите са спазени и е премахната възможността за субективизъм при подбора. Одитните доклади на Сметната палата за периода 1 април 2008 - 31 декември 2008 г. и за цялата 2009 г. са констатирали, че действията на агенцията са законосъобразни.

Освен прокуратурата, заради поведението на четиримата депутати на РЗС ДАНС ще сезира и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Ръководството на агенцията ще насърчи всички лично засегнати от изявленията служители да потърсят правата си по съдебен ред, пише в съобщението до медиите.

Oще: данс  обвинения  прокоратура  рзс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.