Аню Ангелов: Сбогом на МИГ-овете | webcafe.bg
newscafe

Аню Ангелов: Сбогом на МИГ-овете

Webcafe.bg
03.06.2010, 15:13 (обновена 03.06.2010, 15:22)
аню ангелов

Военният министър Аню Ангелов ще търси алтернатива на руските МИГ-ове за авиацията ни

"Много е скъпа поддръжката на МИГ-овете и планираме да ги заменим с друг тип самолет, който да има много по-голям ресурс и по-евтина поддръжка. Вероятно ще организираме конкурс и ще изберем някоя марка."  Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов по PRO.BG.

Тази година министерството на отбраната получава 500 млн. лв. по-малко средства в сравнение с миналогодишния бюджет и не може да закърпи дупките без очакваната актуализация на бюджета.  Ген. Ангелов каза, че поръчки на предишното правителство товарят сегашния бюджет на министерството.

"Плащаме за вече доставени вертолети или планирани за доставяне, за самолети "Спартан" и т. н. Това води до източване на бюджета без да се отразява реално върху бойната подготовка и ще направим от следващата година така, че всичко, което е финансово осигурено, да бъде осъществявано на практика", обеща той.

В тази връзка военният министър призна, че големият проблем са ВВС, тъй като изтича ресурсът на МИГ 27, а постепенно изтича и ресурсът на МИГ 29 и към 2013-2014 г. ще се наложи подмяна на самолетите.

На въпрос дали евентуално сливане на цивилното и военното разузнаване ще ги направи по-ефективни, министърът на отбраната заяви, че е важно не сливането, а "разузнаванията да действат да действат паралелно, координирано и информацията, която доставят да бъде в ръцете на изпълнителната власт, тъй като тя най-много се нуждае от нея. Президентът няма необходимия апарат и ще му е трудно да ръководи такава структура".

Аню Ангелов заяви, че основната цел в стратегията за националната сигурност е да бъдат защитени националните интереси.

"Анализът и подготовката на тази стратегия показва, че пренебрежимо малка е вероятността за опасност на сухопътните граници, но има опасност от ракетно нападение на стратегически обекти на територията на страната. Необходимо е укрепване на противовъздушната отбрана, не само на България, но и на всички страни-членки на НАТО. Трябва да се използва новият подход на американското правителство по отношение на осигуряването на участието на САЩ в натовската система на ПВО. Така че ние искаме да активизираме и да превърнем ПВО в ключова мисия на НАТО за следващите 5 години. Аз предполагам, че това ще се постигне на срещата на високо равнище в Лисабон през ноември т.г .", каза военният министър.

„Целта е България да бъде защитена от ракети със среден радиус на действие. Не е непременно това да стане чрез разполагане на елементи от противоракетния щит. Мястото на разполагането на елементите зависи от географската посока на заплахата. Въздушните ни територии са застрашени от страни в Близкия Изток. Заплахата идва не само от Иран, за който е ясно, че има такива технологии, но имаме информация, че и Сирия разработва. Целта е всички страни в Европа, включително и Русия да бъдем под един противоракетен щит", посочи министърът.

По-късно Аню Ангелов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джеймс Стейнбърг, с когото обсъдиха широк кръг въпроси, свързани с двустранните българо-американски отношения, международната и регионалната сигурност, реформата на структурите на НАТО и новата стратегическа концепция на Алианса. На срещата присъства и американският посланик у нас Джеймс Уорлик.

Oще: аню ангелов  военен бюджет  миг  самолети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.