"Бгр" ще е резервен вариант за домейна на България на кирилица | webcafe.bg
newscafe

"Бгр" ще е резервен вариант за домейна на България на кирилица


11.01.2010, 17:42 (обновена 11.01.2010, 18:50)
лаптоп

Скоро в Мрежата ще има и сайтове с домейни на кирилица

Символите „бг" и „бгр" са най-харесвани за име на националния Интернет адрес на кирилица.

Това сочат резултатите от онлайн анкета, проведена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията през декември 2009 година.

Данните бяха обявени на пресконференция от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

Въпреки че „.бг" може да не бъде одобрено от Международната организация за Интернет имената и адресите /ICANN/, една трета от гласувалите са посочили точно този символ. Една четвърт пък са избрали за свой фаворит „бгр".

Има вероятност държавата да кандидатства и с двете имена, в случай, че „бг" бъде отхвърлено поради визуална прилика с домейна на Бразилия на латиница (.br).

В съпътстваща анкета за стандартите, на които трябва да отговарят организациите, които ще поддържат базата с новите имена на кирилица и тези, които ще ги регистрират, 68,6 на сто от участниците смятат, че администраторът за домейна на кирилица трябва да бъде различен от този за латинските адреси .bg.

Преобладават и отговорите, че държавата може да участва с право на вето в бъдещия регистратор, но не и да има основни функции в него.

Ниската цена за регистрация и бързата процедура за получаване на домейни на кирилица са сред най-важните критерии за ефективност на бъдещия администратор, според отговорите.

Изразените мнения ще бъдат взети предвид при вземането на решение от страна на държавата за кандидатстване за новите домейни, подчерта заместник-министър Русинов. Процедурата за регистриране на Интернет адреси на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.

Oще: домейни на кирилица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани