Явор Гечев не знаел, че поема фонд „Земеделие" | webcafe.bg
newscafe

Явор Гечев не знаел, че поема фонд „Земеделие"

Webcafe.bg, БГНЕС
11.07.2014, 11:12 (обновена 11.07.2014, 11:24)
Тъмраш

Снимка: © Галя Йотова

Зам.-министърът иска консенсус между БСП и ДПС

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев е разбрал днес, че е избран за и. д. Изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие". "Не съм давал съгласието си да бъда избиран за и.д. изпълнителен директор на ДФЗ. Преди часове научих, че на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция е било взето решение да бъда определен за и.д. изпълнителен директор на структурата", заяви Гечев.

На 9 юли той е отстранен като член на УС на ДФЗ със заповед на министър Димитър Греков, но е разбрал това минути преди заседанието, което така и не се състоя. На следващия ден Гечев заминава за командировка в Добрич, подписана от министъра.

„До този момент не съм давал съгласието си да бъда избиран за и.д. изпълнителен директор на ДФЗ-РА, още повече, че съвместяването на двете длъжности - зам.-министър на земеделието и храните и и.д. изпълнителен директор на ДФЗ-РА е законово невъзможно. Изборът е извършен без мое знание и съгласие. Аз съм български зам.-министър и изпълнявам стриктно задълженията си", подчерта Гечев.

"Убеден съм, че за номинирането на кандидати за тази отговорна позиция е необходим консенсус между двете политически сили подкрепящи правителството на г-н Пламен Орешарски. Този консенсус не е налице, предвид факта, че изборът не е бил консултиран с партията, която представлявам", казва още той.

Димиттър Греков заяви пред bTV, че Гечев е предложен за длъжността временно, докато бъдат освободени двамата ръководители на фонда - Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. Снощи Министерство на земеделието обяви, че двамата са освободени от позициите си, след като от началото на месеца отказваха да подадат оставка и влязоха в медийна схватка с министъра, с когото си разменяха сигнали в прокуратурата. Николов и Александрова обаче оспорват легитимността на решението и продължават да твърдят, че те управляват фонда.

"Натискът не е нито политически, нито личен, нито е зависим от някой, а по-скоро това е натиск от земеделските производители", каза Греков за освобождаването на двамата. Греков заяви, че близо седем месеца фермерите информират министерството за нередностите, които стават във фонда и за проблемите в комуникацията с Николов и Александрова.

"Ние имаме събрани над 40 сигнала, които са дадени на службите за разследване. В това отношение беше особено силна подкрепата, която направиха двете комисии - по вероизповедание и комисията по земеделие, където хората остро и ясно казаха, че има проблеми, свързани с двете лица, говоря за директора и заместник-изпълнителния директор", каза земеделският министър.

Николов и Александрова са отговорни и затова, че все още не са подписани договорите за над 700  проектни предложения. От 937 подадени заявления от земеделски производители има само 81 одобрени, като само три са подписаните договора, каза Греков.

Oще: димитър греков  дфз  земеделие  разплащателна агенция  фонд земеделие  явор гечев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани