Йовчев отрече да са отблъсквани бежанци | webcafe.bg
newscafe

Йовчев отрече да са отблъсквани бежанци

Златина Димитрова
25.04.2014, 15:43 (обновена 25.04.2014, 16:05)
йовчев

Снимка: © webcafe.bg

В данните на правозащитната организация има фрапиращи лъжи, които много лесно могат да бъдат проверени, казва Цветлин Йовчев

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обвини в лъжа международната правозащитна организация Human Rights Watch. В доклад на организацията, който официално ще бъде оповестен следващата седмица, пише, че българската гранична полиция систематично гони и отблъсква обратно в Турция имигранти и търсещи убежище от Сирия, Афганистан и други държави.

„Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България", каза Йовчев пред „Фокус" във връзка с доклада. По думите му в данните на правозащитната организация има фрапиращи лъжи, които много лесно могат да бъдат проверени.

„Например, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади, т.е. няма как да пребият такива бежанци с приклади, след като нямат оръжие с приклади. На второ място, трябва да ви кажа също, че нашите гранични полицаи, които са на границата, не притежават, нямат в оборудването си електрошокови палки. Няма как да малтретират бежанци с електрошокови палки, които нямат и не притежават." - заявява Цветлин Йовчев.

Той определи като нелепи твърденията на Human Rights Watch, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците. Йовчев отрича на границата да са разположени войници и подчертава, че граничните полицаи не носят ботуши и следователно няма как да малтретират с тях бежанците.

Според доклада са документирани 44 случая на отблъснати имигранти с общо 519 души от ноември 2013 г., когато от властите бе приет план за овладяване и намаляване броя на търсещите убежище и на нелегалните имигранти.

Йовчев посочва, че по-голямата част от българската граница е изградена система за постоянно видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва и може да се провери. Можем да гарантираме и да потвърдим, че няма, не са налице и са изключени всякакви случаи на насилие, казва още той.

Освен това на нашата граница има постоянно присъствие на служители на "Фронтекс", които работят съвместно с граничните полицаи, допълва министърът, като според него няма нито една забележка по линия на "Фронтекс" и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата.

Вътрешният министър заяви, че "въпреки засилените мерки преминава определено количество нелегални имигранти, които биват задържани на нашата граница."

"По логиката на посоченото в доклада те би трябвало да бъдат пребивани и връщани обратно на територията на Турция. Това не само че не се случва, но и нямаме нито един сигнал за упражнено насилие от тези хора, които са на наша територия. Напротив, искам да ви кажа, че българските гранични полицаи често пъти спасяват човешки животи. Имаме вече много, много примери в тази посока", категоричен е Йовчев.

Oще: human rights watch  бежанци  гранична полиция  доклад  имигранти  мвр  полиция  права на човека  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.12.2011, 12:25

3 Krasimir Petrov | 26.04.201420:08

Спомням си разказите на обикновен военослужещ от поделенията в Любимец. момчето дословно си го каза - "така го биха онзи афганец, че докторът нареди ампутация".

Така е, не им е мястото на границата, а и на другите гранични полоси също няма да ги галят - това не е благотворителна вечеря. Неприятното е, че самите каналджии се измъкват най-често безнаказно, въпреки разследванията, а са смъкнали луди пари...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 26.04.201409:35

От цялата работа разбрах следното:

Не че не ги бият бежанците, а не ги бият с приклади, защото оръжието им е без приклади.

Не че не ги малтретират, но не го правят с електрошок палки, защото не са въоръжени с такива.

Не че не ги ритат, но не го правят с ботуши, защото не са обути с такива.

Същевременно, "според доклада са документирани 44 случая на отблъснати имигранти с общо 519 души".
Интересно как са "отблъснати".
Сигурно са ги пляскали с букетчета горски цветчета.

И не ми е ясно защо Йовчев се оправдава на тези малоумници.
Това е държавна граница, а не селски площад.
Ако я нарушаваш, трябва, и ще ядеш дървото.

В противен случай, всички ушеви да се махнат от границата, и без това тази командировка струва невероятно много пари на данъкоплатеца, и да пуснем цялата преминаваща семитска орда към Европа.
Те със сигурност никога не са искали да стоят в България. Целта им е белия север.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

1 азът | 25.04.201418:00

Бой и обратно за маймуните.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани