3-годишно дете, родено със HIV, напълно здраво | webcafe.bg
newscafe

3-годишно дете, родено с HIV, напълно здраво

Webcafe.bg, по Франс прес
25.10.2013, 12:00 (обновена 25.10.2013, 13:10)
Спин

Тригодишно американско момиченце от Мисисипи, родено серопозитивно, но третирано незабавно с антиретровирусни препарати, не показва никакви признаци на СПИН, дори и след спиране на терапията.

Това е първи по рода си случай на функционално излекуване на новородено серопозитивно бебе. Детето било третирано с антиретровирусни препарати по-малко от тридесет часа след появата си на бял свят - много по-рано от обичайното начало на такова лечение при новородени серопозитивни деца. Много вероятно е тъкмо навременната намеса на специалистите да е причина за функционалното оздравяване на детето.

Лечението е блокирало сформирането на "вирусни резервоари", които са доста трудни за лечение поради своята резистентност към антиретровирусните препарати. "Спящите" заразени клетки подновяват инфекцията при повечето серопозитивни пациенти до няколко седмици след спиране на антиретровирусната терапия.

При момиченцето обаче това не се случило и то е здраво вече осемнадесет месеца след преустановяване на терапията. Тестовете след раждането и началото на лечението му показали прогресивно намаляване на присъствието на вируси в кръвта, като 29 дни след раждането на практика били изчезнали.

"Това излекуване не е случайно, а вероятно резултат на агресивната твърде ранна терапия, която е попречила на HIV вирусите да се установят в имунните клетки на детето", обяснява д-р Дебора Персо, вирусолог в болница "Джон Хопкинс". Състоянието на детето продължава да бъде контролирано от лекари.

Oще: дете  мисисипи  момиченце  спин 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.