Бритиш Американ Табако и две австрийски фирми с оферти за Булгартабак холдинг | webcafe.bg
newscafe

Бритиш Американ Табако и две неясни фирми с оферти за БТ

Webcafe.bg
04.07.2011, 17:55 (обновена 04.07.2011, 18:24)
цигари

Делът на "Булгартабак" на пазара е 37% - според изп. му директор Иван Биларев. Според други малко под 30%

"Бритиш Американ Табако" (БАТ), австрийските "БТ Инвест" и "Си Би Фемили офис сървис" са трите компании, подали предварителни оферти за приватизацията на "Булгартабак холдинг", съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Десет са кандидатите, които купиха информационни документи преди няколко седмици.

До 25 юли АПСК трябва да издаде сертификат за регистрация на БАТ и двете австрийски дружества, за да могат да подават обвързващи оферти до 29 август. Информационни меморандуми за холдинга ще се купуват до 25 юли.

От големите, купили документи за участие, остана само БАТ - вторият в световен мащаб производител на цигари. "Джапан табако интернешънъл", "Кореан табако груп" и "Филип Морис" не подадоха предварителни оферти.

Не е ясно кой стои зад двете австрийски дружества.

Държавата е обявила за продан 79.83% от капитала на тютюневия холдинг. Новият собственик ще получи цигарените фабрики в София и Благоевград и преработвателното "Плевен БТ".

Според интервю, дадено от изп. директор на холдинга Иван Биларев в началото на тази година "Булгартабак" е лидер на вътрешния пазар с 37% пазарен дял.

Преди време пред в. "Пари" председателят на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев беше заявил, че обмисля участие в започналата официално процедура по приватизация на "Булгартабак", но трезорът не купи документи. Такива взе българската компания "Кингс Табако" - бившата цигарена фабрика на "Булгартабак" в Пловдив, но оферта не подаде.

"Корпоративна търговска банка" е вторият по брой притежавани акции в цигарения холдинг акционер след държавата - държи 8.11% от капитала. 

Сегашният опит да се продаде "Булгартабак холдинг" е петият поред от времето на кабинета Костов. Преди време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, чието министерство е принципал на холдинга, заяви, че цената ще е поне 100 млн. евро.

Oще: бат  булгартабак  приватизация  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

1 Bdedger Geregh | 05.07.201105:51

ако го купят за 200 милиона или някаква такава смешна цена ще е е... свинщината Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани