Пари срещу паспорти | webcafe.bg
newscafe

Пари срещу паспорти

Webcafe.bg
29.11.2012, 17:47 (обновена 29.11.2012, 18:06)
Ръце

Снимка: © Getty Images

Срещу общо 5 милиона лева инвестиции един чужденец може да се сдобие с българско гражданство

Чужди инвеститори ще могат да получат българско гражданство, ако са вложили най-малко 1 млн. лв. в капитала на компания, регистрирана в България. Поне година преди това обаче чужденецът трябва да е бил със статут на постоянно пребиваващ в страната. Това предвиждат приетите окончателно от Народното събрание промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

Условията са дружеството да не е обявено в несъстоятелност или да е в открито производство по несъстоятелност или ликвидация, да няма парични задължения към държавата или към община, нито неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители. 

Право на постоянно пребиваване в България ще имат инвеститори от страни извън ЕС, ако са вложили поне 4 млн. лева в капитала на местна компания и са разкрили поне 50 работни места за българи. Така общият размер на инвестициите, които трябва да се направят срещу получаването на паспорт, става пет милиона лева.

Разрешение за постоянно пребиваване у нас може да получи и чужденец, който извършва дейност по изпълнение или поддържане на инвестиции, клас А и Б, или по приоритетен инвестиционен проект. 

Предложението българско гражданство да се получава срещу покупка на недвижим имот, като условието да е цената на имота да не е под 600 000 лева, не беше прието. Ако това се беше случило, значителен брой руснаци, които са най-активните купувачи у нас, най-вероятно щяха да се възползват и да получат гражданство в ЕС.

Според депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев облекченията ще насърчат инвеститори от Япония, Южна Корея и други държави да купуват имоти у нас. Това пък, по думите му, ще е в полза на строителния отрасъл, който в миналото имаше голям принос за ръста на БВП и заетостта, а сега е силно пострадал от кризата.

След като законът бъде публикуван в "Държавен вестник" и влезе в сила, компаниите, които са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, ще могат да си връщат направените осигуровки за новоназначените служители за период от 24 месеца.

Условието е новите работни места да се поддържат най-малко 3 години за малките и средните предприятия и най-малко 5 години - за големите. Новата мярка ще се прилага приоритетно за проекти във високотехнологични дейности на икономиката или в общините с безработица над средната за страната, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Броят на създадените нови работни места също ще бъде критерий за сертифициране. Проекти в сектора на услугите, при които размерът на инвестицията не е висок, но генерираната заетост е значима, също ще могат да кандидатстват за сертификат.

С новите текстове кметовете получават правото да издават сертификати за инвестиция клас В за проекти от местно значение, както и да извършават индивидуално административно обслужване в съкратени срокове. Те ще могат да предлагат на инвеститорите без търг право на собственост или ограничени вещни права без търг върху имоти частна общинска собственост.

Общинските съвети сами ще могат да приемат наредби за насърчаване на инвестициите с общинско значение.

Oще: гражданство  дружество  инвеститор  инвестиции  компания  паспорт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани