В политическия кабинет на министерството на правосъдието са раздадени бонуси, които през март са достигнали по 140 % от заплатата | webcafe.bg
newscafe

Скандално високи бонуси раздадени в правосъдното министерство

Доротея Дачкова , в. "Сега"
25.05.2011, 12:39 (обновена 25.05.2011, 12:44)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

В кабинета влизат министърът на правосъдието Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят й

В политическия кабинет на министерството на правосъдието са раздадени бонуси, които през март са достигнали по 140 % от заплатата, съобщи в. "Сега". Данните са получени по Закона за достъп до обществената информация.

В кабинета влизат министърът на правосъдието Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят й.

От информацията не стават ясни точните суми, а само процентите от основното възнаграждение, които са взели допълнително общо 47 души. Бонусите са били от 81% и 98% от заплатата за политическия кабинет, а останалите служители на ръководни длъжности са взели допълнително по 60% от трудовото си възнаграждение през януари, 64% - през февруари и 107% през март. Чиновниците на други длъжности за получили премии от 41 до 84 % от заплатите си.

Все пак от постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната - 1661 лв.

Обяснението е, че премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на МП, пряко ангажирани в подпомагане на дейността на търговския регистър.

От министерството уточняват, че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с Търговския регистър и Централния регистър на особените залози, не са вземали бонуси в периода август 2009 - декември 2010 г., въпреки че има наредба за това. Така реализираните икономии от перо "заплати" са близо 10 млн. лв. за 2009 г. и около 300 хил. лв. за 2010 г. Общата сума на раздадените за тази година премии обаче не се съобщава. Не е ясно и какви са били критериите при разпределянето на парите.

Бонуси в МП от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд "Работна заплата". Редовната практика на ведомствата е да държат свободни щатни бройки и така да пестят пари за бонуси, или да се измъкват, когато се налага да правят съкращения. Така икономическата криза изобщо не се отразява на чиновниците, но и работата им не се подобрява.

Oще: бонуси  възнаграждение  министерство на правосъдието  скандални 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 25.05.201116:58

ако не беше тъжно щеше да е бая смешно... криза е ^^
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани