В политическия кабинет на министерството на правосъдието са раздадени бонуси, които през март са достигнали по 140 % от заплатата | webcafe.bg
newscafe

Скандално високи бонуси раздадени в правосъдното министерство

Доротея Дачкова , в. "Сега"
25.05.2011, 12:39 (обновена 25.05.2011, 12:44)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

В кабинета влизат министърът на правосъдието Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят й

В политическия кабинет на министерството на правосъдието са раздадени бонуси, които през март са достигнали по 140 % от заплатата, съобщи в. "Сега". Данните са получени по Закона за достъп до обществената информация.

В кабинета влизат министърът на правосъдието Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят й.

От информацията не стават ясни точните суми, а само процентите от основното възнаграждение, които са взели допълнително общо 47 души. Бонусите са били от 81% и 98% от заплатата за политическия кабинет, а останалите служители на ръководни длъжности са взели допълнително по 60% от трудовото си възнаграждение през януари, 64% - през февруари и 107% през март. Чиновниците на други длъжности за получили премии от 41 до 84 % от заплатите си.

Все пак от постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната - 1661 лв.

Обяснението е, че премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на МП, пряко ангажирани в подпомагане на дейността на търговския регистър.

От министерството уточняват, че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с Търговския регистър и Централния регистър на особените залози, не са вземали бонуси в периода август 2009 - декември 2010 г., въпреки че има наредба за това. Така реализираните икономии от перо "заплати" са близо 10 млн. лв. за 2009 г. и около 300 хил. лв. за 2010 г. Общата сума на раздадените за тази година премии обаче не се съобщава. Не е ясно и какви са били критериите при разпределянето на парите.

Бонуси в МП от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд "Работна заплата". Редовната практика на ведомствата е да държат свободни щатни бройки и така да пестят пари за бонуси, или да се измъкват, когато се налага да правят съкращения. Така икономическата криза изобщо не се отразява на чиновниците, но и работата им не се подобрява.

Oще: бонуси  възнаграждение  министерство на правосъдието  скандални 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 25.05.201116:58

ако не беше тъжно щеше да е бая смешно... криза е ^^
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани