Промени в SOPA след натиска на общественото мнение | webcafe.bg
newscafe

Промени в SOPA след натиска на общественото мнение

Lifecafe , kaldata.com
18.01.2012, 16:40 (обновена 18.01.2012, 17:12)
Компютър

Снимка: © Getty Images

Натискът на общественото мнение и администрацията в САЩ дава резултат

В САЩ натискът на общественото мнение и администрацията работи. Авторите на антипиратския законопроект SOPA (Stop Online Piracy Act) се съгласиха да премахнат най-спорните положения от документа, информира kaldata.com.

Вчера към онлайн протестна инициатива на популярни американски сайтове се присъедини Wikipedia, която спря англоезичната си версия за 24 часа.

Авторът на SOPA Ламар Смит съобщи за готовността да бъдат направени промени в законопроекта, внесен за разглеждане в американския Конгрес. Според него, от текста на документа ще бъде заличена статията, задължаваща хостинг компаниите и доставчиците на интернет услуги и търсачките, при искане от страна на притежателя на авторските права да блокират сайтове, за които се предполага, че нарушават авторски права.

Така противниците на най-строгия американски законопроект в историята удържаха две стратегически победи. От една страна, те бяха подкрепени от администрацията на САЩ, а от друга - принудиха авторите на проекта да изключат от него най-противоречивите текстове.

Това се случи няколко дни, след като администрацията на САЩ директно изрази отрицателно отношение към SOPA. На 14 януари в официалния блог на администрацията бе публикувано съобщение, че приемането на закона заплашва свободата на словото в интернет и възпрепятства развитието на глобалната мрежа. Едновременно с това, в блога бе заявено, че интернет пиратството е сериозен проблем, който изисква законодателно решение.

Oще: sopa  stop online piracy act  wikipedia  законопроект  ламар смит  промени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 18.01.201221:25

Интернет пиратството не е проблем, просто защото пиратство на шведска маса е оксиморон. Проблем, обаче има и той е нежеланието на организациите натрупали капитали и най-вече влияние чрез контрол над информацията да се откажат от контрола над нея. Тъй като се предполага, че сме свободен пазар, желанието да се създадат изкуствени средства за задържане на контрол, когато технологията обезсмисля средствата, с които той се осъществява ... е такова желание е против свободния пазар и съответно против конституциите, които залагат такъв като основа. Пиратите са налице - това са онези, които използват държавата противоконституционно, за да оформят пазара според собствените си нужди и текуща дейност. Следователно пирати има и това са компаниите превземащи с куки и куфари корабите на демокрацията и свободната търговия. Ако се погледне в конституцията на US всички участници в създаването и прокарването на тези закони са затвора, но кой ти гледа ...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани