Каролев подкрепя разрешаване на медицинската марихуана у нас | webcafe.bg
newscafe

Защо не медицинска марихуана у нас

Webcafe.bg
20.11.2013, 13:15 (обновена 20.11.2013, 17:23)
Владимир Каролев

Снимка: © Сайт на НДСВ

Владимир Каролев подкрепя използването на марихуана за медицински цели

За България ще има икономически ползи от легализацията на марихуаната, казва финансистът Владимир Каролев в интервю за онлайн изданието Medical Marijuana-България.

Освен морално, справедливо и икономически полезно, един курс към легализация на леките наркотици ще е курс към, може би, най-тежкият удар, който българското общество може да нанесе на политико-трафикантската мафия в този сектор, казва Каролев.

"В 12 държави от ЕС е разрешено използването й, а сред тях са Германия, Швейцария, Финландия, Италия и Румъния", припомни той. "Ако употребата на медицинска марихуана позволява на един човек по-бързо да се възстанови, това означава, че той ще се върне по-бързо към основната си професия, т.е. по-малко болнични и по-висок доход. Има много доказателства в тази посока", отбеляза той пред онлайн изданието.

"Аз, като либертарианец смятам, че когато едно нещо не вреди на обществото, няма защо да е забранено. В крайна сметка, от гледна точка на обществото, основното икономическо уравнение, което трябва да реши една държава е: Как ограничените ресурси да бъдат използвани най ефективно. Мисля, че всяко нещо произведено от природата е полезно, особено ако това бъде потвърдено от лекари, защото в случая става въпрос и за медицина", заяви Каролев.

Редица държави легализираха марихуана само за последните няколко месеца. Само през тази година Франция, Чехия, Уругвай и Румъния урегулираха законите си по отношение на растението.

Промените в законодателството дадоха възможност за лечение на милиони хора, но и конопените влакна отново да се използват в индустрията. Конопени влакна отново се използват от автомобилните концерни, в САЩ са събрали първата си реколта технически канабис от 56 години насам, а Канада пуска свободен пазар за медицинска марихуана с прогнозна годишна печалба от $1.3 милиарда.

В същото време Израел очаква повече от 1.6 милиарда шекела годишно като данъчни постъпления и икономии в изпълнителната и съдебна системи. В ирландския парламент е внесен законопроект, който изчислява ползите до €300 милиона на година.

Бившият изпълнителен директор на "Майкрософт" Джеймън Шивли, възнамерява да започне мащабен бизнес с канабис чрез верига магазини, като очаква между 25 и 50 милиона долара печалба. Първият "flagship" магазин ще се намира в Сиатъл.

Oще: българия  владимир каролев  ес  канабис  марихуана  мери джейн 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани