Каролев подкрепя разрешаване на медицинската марихуана у нас | webcafe.bg
newscafe

Защо не медицинска марихуана у нас

Webcafe.bg
20.11.2013, 13:15 (обновена 20.11.2013, 17:23)
Владимир Каролев

Снимка: © Сайт на НДСВ

Владимир Каролев подкрепя използването на марихуана за медицински цели

За България ще има икономически ползи от легализацията на марихуаната, казва финансистът Владимир Каролев в интервю за онлайн изданието Medical Marijuana-България.

Освен морално, справедливо и икономически полезно, един курс към легализация на леките наркотици ще е курс към, може би, най-тежкият удар, който българското общество може да нанесе на политико-трафикантската мафия в този сектор, казва Каролев.

"В 12 държави от ЕС е разрешено използването й, а сред тях са Германия, Швейцария, Финландия, Италия и Румъния", припомни той. "Ако употребата на медицинска марихуана позволява на един човек по-бързо да се възстанови, това означава, че той ще се върне по-бързо към основната си професия, т.е. по-малко болнични и по-висок доход. Има много доказателства в тази посока", отбеляза той пред онлайн изданието.

"Аз, като либертарианец смятам, че когато едно нещо не вреди на обществото, няма защо да е забранено. В крайна сметка, от гледна точка на обществото, основното икономическо уравнение, което трябва да реши една държава е: Как ограничените ресурси да бъдат използвани най ефективно. Мисля, че всяко нещо произведено от природата е полезно, особено ако това бъде потвърдено от лекари, защото в случая става въпрос и за медицина", заяви Каролев.

Редица държави легализираха марихуана само за последните няколко месеца. Само през тази година Франция, Чехия, Уругвай и Румъния урегулираха законите си по отношение на растението.

Промените в законодателството дадоха възможност за лечение на милиони хора, но и конопените влакна отново да се използват в индустрията. Конопени влакна отново се използват от автомобилните концерни, в САЩ са събрали първата си реколта технически канабис от 56 години насам, а Канада пуска свободен пазар за медицинска марихуана с прогнозна годишна печалба от $1.3 милиарда.

В същото време Израел очаква повече от 1.6 милиарда шекела годишно като данъчни постъпления и икономии в изпълнителната и съдебна системи. В ирландския парламент е внесен законопроект, който изчислява ползите до €300 милиона на година.

Бившият изпълнителен директор на "Майкрософт" Джеймън Шивли, възнамерява да започне мащабен бизнес с канабис чрез верига магазини, като очаква между 25 и 50 милиона долара печалба. Първият "flagship" магазин ще се намира в Сиатъл.

Oще: българия  владимир каролев  ес  канабис  марихуана  мери джейн 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани