140 000 психично болни у нас | webcafe.bg
newscafe

140 000 психично болни у нас

Webcafe.bg
08.08.2013, 11:18 (обновена 08.08.2013, 16:44)
болница

България е на европейското дъно по разходи за психично здраве

Около 140 хиляди българи страдат от различни психични или поведенчески разстройства. Това прави по около 1900 психичноболни на 100 хиляди души население, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от БТА.

В същото време страната ни е на европейското дъно по разходи за психично здрав на глава от населението.

Около 26 хиляди са тези с разстройства на настроението, а още 15 хиляди българи имат невротични разстройства, свървани със стрес.

За психично болните се грижат около 500 психиатри в 12 центъра за психично здраве, сочат данните на националната статистика. Капацитетът на психиатриите е около 4600 души, което се равнява на 10% от общото число на болничните легла у нас.

Здравни експерти у нас неведнъж са подчертавали, че страната ни е на последно място в ЕС по разходи в здравеопазването на глава от населението, а по отношение на психичното здраве нещата са влошени в геометрична прогресия - те са едва 2% от общите разходи за здравеопазване у нас.

И джипитата на помощ

Последен доклад на Световната здравна организация публикува нови насоки за съдействие в областта на психичното здраве за възрастни и деца, които са били изложени на различни травми или загуби. Докладът се базира на проучване, направено в 21 страни.

По обяснението на помощник-директора на Дирекция "Психично здраве" към СЗО д-р Олег Честнов, лекарите от първичната здравна помощ вече ще могат да предоставят основна подкрепа на болните в съответствие с наличните данни и ще могат да насочват пациентите към по-комплексно лечение. Сред вида на предоставяната подкрепа се включват: психологическа първа помощ, управление на стреса и помощ за жертвите на различни травми и загуби чрез методи на адаптация и социална подкрепа.

Освен това от СЗО препоръчват за тези, които страдат от посттравматично стресово разстройство, по-комплексно лечение, като например използването на когнитивно-поведенческа терапия или използването на нов метод на лечение, наречен десенсибилизация чрез движения на очите. Тези техники помагат на хората да се освободят от ярки и нежелани спомени за травматични събития.

Oще: лекари  психиатри  психични разстройства  психично здраве  сзо  стрес 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани