Новините на 1.07.2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Видеокамери ще следят техническите прегледи

Webcafe.bg
01.07.2010, 13:12 (обновена 01.07.2010, 18:08)
Такси

Снимка: © БГНЕС

Видеокамери ще следят техническите прегледи на автомобилите от догодина

*Видеокамери ще следят техническите прегледи на автомобилите, реши окончателно Народното събрание. Видеоконтролът ще бъде въведен от 1 януари 2011 г. Окончателно приетите промени в Закона за движението по пътищата предвиждат и по-високи глоби за нарушения при техническите прегледи. 

Лице, което издава документ за преминат технически преглед, без да има разрешение за такава дейност, ще бъде глобявано с 5000 лева. Ако бъде издаден документ, че превозното средство е изправно, а то не е представено на преглед или не отговаря на изискванията, глобата за лицето, издало документа, ще бъде 5000 лева, а техническият специалист, допуснал нарушението, ще бъде глобяван с 1500 лева и заличаван от регистъра. Досега тези глоби бяха от 100 до 1000 лева.

*Съкращения на 167 висши военни стават факт от днес, сред тях и 8 генерали. Част от обявените за премахване 300 бройки са незаети щатни. На практика броят на освободените ще е по-малък, а част от служителите даже ще бъдат прехвърлени на други места, като Военната академия. 

Отиват си началникът на Сухопътните войски ген. Иван Добрев и директорът на служба "Военна информация" ген. Пламен Студенков. Военният министър Аню Ангелов заяви, че ще разчита на допълнителни пари за обезщетенията на съкратените военни при  актуализацията на бюджета. При освобождаване военните могат да получат до 20 заплати.

*От 1 юли в Гърция и Румъния влизат в сила нови ставки на ДДС. На юг ДДС, което е с диференцирани ставки, става от 21 на 23% най-високата, а в Румъния - от 19 на 24 на сто.

Това е второто покачване на ДДС в Гърция за тази година. В Гърция за пръв път се въвежда и ДДС за медицинските услуги, предоставяни от диагностични центрове - 10%, за услугите на нотариусите и адвокатите - 23%, за таксиметровите услуги - 11%.

Букурещ реши да повиши данъка от 19 на 24%, след като Конституционният съд отмени част от планираните мерки за бюджетни икономии. От 1 юли в Румъния влиза в сила и данъчно облагане на различните видове ваучери - за храна, ваканция и други, които вече влизат в заплатата. С 25% ще бъдат обложени и печалбите от игри на късмета - същото мислеха и у нас, но се отказаха. Всички приходи под формата на лихви по банкови сметки ще бъдат обложени с 16%.

*Летищните скенери повишават риска от рак - те излъчват 20 пъти по-силна радиация, отколкото предполагат властите, предупреди британски учен. „Правителствените учени не са взели предвид излъчваната от скенерите радиация, която уврежда човешката кожа", обяви началникът на центъра за радиологични изследвания към университета "Колумбия" в Ню Йорк САЩ, Дейвид Бренър. Според него този вид скенери повишават риска от заболяване с рак с около 20 пъти. Докторът допълва, че най-застрашени са децата и пътниците с генетични мутации, тъй като способността на клетките им да се регенерират след радиолъчения е по-малка.

*Бактерия, замразена преди хиляди години, може да помогне на хората да живеят до 140 години, твърдят учени. Руски изследователи открили и извлекли бактерията "Bacillus F" в северните региони на Якутия и след като я размразили я инжектирали в мишки и мухи. След провеждането на експеримента средната продължителност на живота на мишките се увеличила с 308 дни. Учените смятат, че същото лечение би могло да удължи човешкия живот и хората да живеят между 100 и 140 години.

*Арестуваха германец, чийто телефон звъни с реч на Хитлер. Германец, чийто телефон имал за фон на екрана свастика с лицето на нацисткия диктатор, може да бъде осъден на три години затвор, обявиха от местната полиция. Германските власти конфискували телефона на 54-годишния мъж на гара "Харбург" край Хамбург, след като пътниците във влака се шокирали от мелодията на мобилното му устройство и сигнализирали в полицията. "Мелодията му бе оригинална реч на Адолф Хитлер, завършваща с думите "Sieg Hail"", заяви говорителят на полицията Рюдигер Карстенс. Органите на реда са предали случая на прокуратурата. 54-годишният мъж ще лежи до 3 години в затвора или ще трябва да плати солидна глоба, заявиха от полицията.

*Еднократно за 2010 г. ще бъде намалена субсидията за политическите партии и коалиции с 15 на сто. Това решиха депутатите днес с приетите на второ четене поправки в Закона за политическите партии. Средствата, предвидени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 г. за субсидиране на политическите партии и коалиции възлизат на 50,7 млн. лв. С така предвидената мярка за ограничаване на този разход през 2010 г. се очаква икономия от 7,5 млн. лв., или средствата, които ще бъдат предоставени на политическите партии и коалиции през 2010 г., ще са в размер 43,2 млн. лв. С тази еднократна мярка и политическите партии и коалиции солидарно с всички физически и юридически лица ще понесат тежестта на финансовата криза.

Oще: автомобили  армия  бактерия  видеокамери  германия  гърция  ддс  дълголетие  инцидент  намаление  политически партии  преглед  рак  румъния  скенери  субсидии  съкращения  телефон 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.