"24 часа": Няма хора за посланици - все с картончета от ДС | webcafe.bg
newscafe

"24 часа": Няма хора за посланици - все с картончета от ДС

Webcafe.bg
17.03.2011, 13:18 (обновена 17.03.2011, 14:25)
николай младенов

Министърът на външните работи Николай Младенов се оказа в задънена улица с търсенето на кадри без картон в ДС за дипломати и консули...

Списъкът с новите посланици на България, който трябваше да е на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се нуждае от спешни корекции, съобщава в своя публикация днес "24 часа". Авторът й - Георги Милков, пише ракрива как комисията по досиетата е поднесла поредната порция дипломати с агентурно минало. Затова и външният министър Николай Младенов не е успял да спази обещанието си - на 14 март да даде на президента списъка с новите посланици.

В листата от близо 75 нови имена от проверените общо 593 едно от най-големите разочарования за ръководството на МВнР е шефът на дирекция "Човешки ресурси" Иван Василев, съобщава Милков. От всички проверени общо 199 настоящи и бивши дипломати на ръководни длъжности се оказват сътрудници на ДС и военното разузнаване.

Милков припомня, че главният кадровик на Външно е бил предвиден за посланик в Унгария, за да смени сегашния шеф на мисията Димитър Икономов, който също се е оказал от ДС - щатен офицер от Второ главно управление (ВГУ) на ДС.

Комисията по досиетата обаче оповести вчера, че предвиденият му наследник има картон в същото ВГУ - контраразузнаването на Живкова България - като съдържател на явочна квартира.

Според анонимен високопоставен дипломат, цитиран в статията, в цялата история имало и трагикомичен елемент, защото определеният за посланик в Унгария Иван Василев носел агентурен псевдоним Будапеща.

В новата порция имена, огласена от комисията по досиетата, Василев не е единственото разочарование. Шефката на дирекция "Права на човека" Людмила Божкова, спрягана в списъка с новите посланици за  важна европейска дестинация, се оказва с кадрово дело във Второ главно, където се е водила като агент Лора. От Външно са уточнили, че Божкова вече не оглавява дирекцията.

Друг директор и потенциален посланик с име в списъка на комисията е Николай Трифонов. Той бе шеф на дирекцията за анализи на МВнР по времето на министър Румяна Желева, а също и втори човек в мисията ни в Брюксел. От близо година той е в София и дори се яви на конкурса за генерални консули.

Временно управляващият посолството ни във Виена Огнян Чампоев също е огласен за връзки с ДС - като  сътрудник на външното разузнаване. Чампоев преди това бе и временно управляващ на представителството ни в Страсбург, а в началото на 90-те - посланик в Камбоджа.

Проблемът на министерството с посланическите назначения се изостри в края на 2010 г., когато комисията по досиетата обяви имената на над 200 високопоставени дипломати, работили за ДС. От тях 88 се оказаха действащи служители във външнополитическите структури на държавата, а 55 - на мандат в чужбина.

Почти всички български посланици в ключови европейски столици се оказаха с картон в ДС. За 33-ма от тях в края на 2010-а премиерът Бойко Борисов поиска президентът да издаде укази за отзоваване. Оттогава досега мандатите на проблематичните шефове на мисии не само че не бяха прекратени, но на някои от тях бяха удължени заради липсата на нови имена, пише Милков.

С публикуването на новите 78 имена проблемът се задълбочава още повече. От тях 32-ма са били щатни служители на отделните тайни служби на Държавна сигурност, деветима от които са преминали специален курс в КГБ.

Както става ясно след последното решение на комисията, за много от агентите на ДС след промените най-желаното поле за развитие е била евроинтеграцията.

Oще: бойко борисов  георги първанов  досиета  дс  комисия  мвнр  посланици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.03.2010, 13:05

1 raymond | 20.03.201117:12

Ако някой е чувал за по-задръстен министър на ВнР от нашият послушко,нека каже името му!Този "умен" иска първо да уволни наличните дипломати,а чак след това да им подбира заместници.Сигурно е гледал как това става на футболните мачове.А в същност дава категорично и убедително доказателство,че патртийните интереси на ГЕРБ имат предимство пред българските държавни интереси. Въпрос
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани