1/3 от децата у нас са били подлагани на кибертормоз | webcafe.bg
newscafe

1/3 от децата у нас са подложени на кибертормоз

Webcafe.bg
14.09.2010, 09:56 (обновена 14.09.2010, 10:18)
фейсбук

Снимка: © Getty Images

Кибертормозът (cyberbullying) е новата форма на насилие между деца. Насилието се извършва чрез използването на мобилните телефони и интернет (социални мрежи, skype и др.)

23% от учениците между 10 и 14 години са били подложени на кибертормоз поне веднъж през последната учебна година. Това показват резултатите от проучване на УНИЦЕФ и Дружеството на психолозите за кибер насилието сред децата в България.

В изследването на тормоза и кибертормоза сред деца участват 5 софийски училища и 1643 ученици от III до VII клас.

Кибертормозът (cyberbullying) е новата форма на насилие между деца. Насилието се извършва чрез използването на мобилните телефони и интернет (социални мрежи, skype и др.).

При 14-годишните почти 1/3 от тормоза в училище става по мобилните телефони и през интернет. 13% от учениците признават, че са използвали кибертормоз срещу друг човек поне веднъж през последната година, а 3% - че им се случва да го правят всяка седмица.

Най-честите форми на кибертормоз са: пускане на клюки през социални мрежи (56% от случаите); обидни обаждания по GSM (56%); заплашителни SMS-и (49%); пускане на неприлични или фалшиви снимки (39%) и др.

Едва 24% от „жертвите" са споделили за тормоза с учителите си. Най-често това се споделя с майката, но много малко от родителите и учителите знаят какво е Кибертормоз и как могат да се справят с него. 29% от децата казват, че не споделят с никого, че са тормозени.

Кибертормозът се определя за много по-страшна форма на насилие, защото за него няма прегради и граници, той се случва навсякъде и по-всяко време. Докато почти 1/3 от насилието сред децата вече е в кибер пространството, скрито зад анонимността и безразличието, това е формата на тормоз, която възрастните (учители и родители) най-малко познават и я игнорират. Това налага промяна в начините на комуникация не само помежду връстниците, но и между децата и техните майки и бащи, кометират психолози.

Парадоксално се оказва, че част от последиците от тормоза са еднакви при мъчителите и жертвите. Такива са например податливостта към депресия, трудността да се формират пълноценни отношения с другите, вероятността за предаване през поколенията и т.н.

Почти всички форми на класическия тормоз могат да се прехвърлят в киберпространството, твърдят психолози.

Oще: деца  кибертормоз  насили 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2010, 16:16

2 Evgeni Mitev | 14.09.201016:32

Сравнение:
Най-честите форми на кибертормоз са:
пускане на клюки през социални мрежи (56% от случаите); обидни обаждания по GSM (56%); заплашителни SMS-и (49%); пускане на неприлични или фалшиви снимки (39%)
Най-честите форми на ТОРМОЗ (old school style) са:
1. Побой
2. Целене с камани
3. Подигавки
4. ................
Е КОЕ Е ПО - ОПАСНО ?????????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 16:16

1 Evgeni Mitev | 14.09.201016:20

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
На тази статия могат да повярват само невежи и невиждали компютър хора!
А всяването на страх напоследък е най - честия метод за контрол.
Или страха е новата религия. Има същата функция - УТОПИЯ ЗА МАСИТЕ.
Няма нищо опасно в интернет. Опасни са само тези, които не го осъзнават.
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани