Външният министър Николай Младенов нарече руското предложение в България да бъдат разположени противовъздушни системи С-300 "изключително несериозно" | webcafe.bg
newscafe

Младенов: Руски ПРО у нас? Извинете, ние сме в НАТО!

Webcafe.bg
03.06.2010, 14:39 (обновена 03.06.2010, 14:53)
николай младенов

Външният министър Николай Младенов припомни на руснаците, че сме член на НАТО

"България решава въпросите на сигурността в своето семейство - НАТО, а икономическите - в ЕС". Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов по повод на руското предложение в България да бъдат разположени противовъздушни системи С-300. Младенов нарече още предложението на руския военен експерт ген. Дворкин „изключително несериозно".

Младенов направи изказването си след срещата си със зам.-държавния секретар на САЩ Джеймс Стайнберг, който е на посещение у нас. Двамата потвърдиха, че са обсъждали темата за ПРО, но в контекста на предстоящото решение, което ще бъде взето през есента на срещата на Алианса в Лисабон. И двамата дипломати подчертаха, че след приключването на дискусиите за ПРО в рамките на НАТО, вратата за сътрудничество с Русия е отворена.

По време на срещата свисокопоставения американски гост е била засегната темата за Западните Балкани, "за премахването на пречките, за тяхната интеграция в евроантлатическата общност", заяви Младенов. Той посочи, че завършилата вчера среща в Сараево, на която са присъствали двамата, е била полезна, защото потвърждава перспектива на страните на Западните Балканите да станат членки на ЕС.

Външният министър смята, че трябва да има нов договор, съдържащ силния ангажимент на ЕС за интеграцията на Западните Балкани, но в същото време и ангажимент от тяхна страна да се реформират и да поддържат добросъседски отношения за постигането на тази цел. Министър Младенов подчерта важността на членството на България в ЕС, защото това ни дава нови инструменти, за да работим успешно със САЩ.

От своя страна американският зам.-държавен секретар посочи, че България играе важна роля за стабилизирането на Балканите и с постигнатите си успехи може да се превърне в модел за тях. "България може да има важна роля за подпомагането на тези страни по пътя й към НАТО", каза американският дипломат.

Oще: нато  николай младенов  про  русия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани