Цветанов не иска да му правят досие | webcafe.bg
newscafe

Цветанов не иска да му правят досие

Webcafe.bg
09.07.2013, 16:43 (обновена 09.07.2013, 16:50)
Цветан Цветанов

Снимка: © Бгнес

Според запознати, рано или късно и Цветанов ще влезе в масивите на силовото министерство.

Цветан Цветанов е бил глобен със 100 лв. от бившите си подчинени в СДВР, след като отказал да им съдейства да му издадат полицейска регистрация, съобщи „Правен свят".

Комичното в случая е, че процедурата е регламентирана от наредба, подписана лично от Цветанов, а сега той твърди, че тя противоречи на Конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс. От МВР коментираха, че един от аргументите за отказа бил, че в наредбата нямало текст, който да регламентира какво се случва, ако обвиняем откаже да бъде регистриран.

Според запознати, рано или късно и Цветанов ще влезе в масивите на силовото министерство.

Регистрацията му е задължителна заради предявеното му на 12 юни обвинение за допустителство по служба във връзка с незаконното подслушване в силовото ведомство. Освен в оспорваната наредба, регистрацията е застъпена и в текстове от Закона за МВР, като се посочва, че не се изисква съгласието на лицето, за да му бъдат взети отпечатъци, да бъде заснето и да му се събират лични данни.

Какво представлява?

Полицейската регистрация най-общо включва номер на регистрация и датата, на която е извършена; имената на лицето; прякор, ако има; населеното място, където живее; други известни имена на лицето; дата и място на раждане, гражданство; номера на досъдебното производство и кратко описание за какво престъпление става дума; време на извършване на престъплението.

Вземат се проби от устната кухина за изготвяне на ДНК профил на лицето; дактилоскопен отпечатък от десния показалец; вписва се цветът на очите (посочват се цвят и особености на очите: кривогледство, слепота, липса на око), ръст, особени белези/татуировки (видът, разположението, посоката и се дава кратко описание) и други характеристики на лицето.

Полицейската регистрация се отменя или служебно, или след мотивирано писмено искане на засегнатото лице. Обикновено това става когато има прекратяване на наказателното производство, оправдателна присъда или самата регистрация е извършена в нарушение на закона.

Обвинение №2

Първоначално Цветанов е бил призован в СДВР на 5 юли. Той не е отишъл, като се е оправдал, че по същото време е извикан в Столичното следствие, където трябваше да му бъде повдигнато второ обвинение - за осуетяване на наказателно преследване срещу бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Цветанов отказал цели шест пъти да разпореди прилагането на СРС срещу Тодоров, поискани от наблюдаващия прокурор.

Защитата на Цветанов поиска отвод на следователите по това дело, защото те призовали адвоката му да дава свидетелски показания. Според „Правен свят", искането е било отхвърлено като неоснователно, защото наблюдаващият прокурор не е открил данни за предубеденост на разследващите. Самият разпит на адв. Менко Менков и принудителното му довеждане в следствието са отменени като незаконосъобразни още с постановление на 1 юли т. г.

Oще: подслушване  полицейска регистрация  разследване  сдвр  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.