Хроника на деня 14.04,2010 | webcafe.bg
newscafe

Изпитват виагра за жени

Webcafe.bg
14.04.2010, 18:24 (обновена 14.04.2010, 19:29)
виагра

Скоро - и за жени

*Фармацевтичната компания Pfizer, производител на известния медикамент за лечение на импотентност "Виагра", обяви, че може да извади на пазара нов подобен продукт, предназначен обаче за жени. Изследователите се опитват да намерят решения за разрешаването на проблемите, свързани с пониженото либидо при жените, но изглежда, че досега тези опити се провалят. Изследователите от Pfizer твърдят, че експериментите, извършвани досега върху животни с новия продукт UK-414,495, сочат, че този продукт увеличава нивото на сексуална възбуда, но засяга пациентката на психическо или емоционално ниво, така, както се случва с други медикаменти или гелове, тествани досега. Новият продукт стимулира кръвообращението, като действа по сходен на "Виагра" начин. Фармацевтичната компания обаче обяви, че продуктът няма да се появи на пазара в близкото бъдеще.

*Системата за изработка на новите лични документи още не работи с пълен капацитет. На денонощие се обработват 3000 бройки, при заложени седем хиляди. "Сименс" не е получила нито лев, защото в МВР все още няма приемо-предавателен протокол за системата. „Екипите, които работят, и разговорите, които водя през ден с ръководители от "Сименс" в Мюнхен, ни уверяват, че в рамките на няколко дни ще бъдат вече повишени обемите на обработените документи. Трябва да стигнат до ниво 12 хиляди на ден. Ако стигнем до подобни параметри, смятам, че ще можем да наваксаме изоставането. Но в момента сме доста притеснени...", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

*По делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия секретар на финансовото министерство има данни за провокация към подкуп, стана ясно днес от определението на Софийския градски съд (СГС) по мярката за неотклонение на Сантиров, който остава в ареста.

Според съдия Владимир Астарджиев, по делото има данни за провокация към подкуп, които трябва да бъдат разследвани. Това означава, че следователят Петьо Петров сам е поискал парите. Същото твърди и Сантиров. Според обвинението съдията и Тенчо Попов са били посредници в цялата схема.

Съдът препоръча на прокуратурата да вземе мерки за опазване живота и здравето на Сантиров, който първоначално е бил настанен в една килия с рецидивист, чието поредно задържане е разпоредил именно Сантиров. Освен това арестуваният съдия гледа и една от мерките за неотклонение срещу групата на "Наглите", а един от лидерите й - Прокопи Прокопиев, бил в съседната килия. Твърди се, че Прокопи заплашвал съдията.

*Месечната инфлация за март 2010 г. спрямо февруари 2010 г. е 0.2%, съобщиха от НСИ. Инфлацията от началото на годината (март 2010 г. спрямо декември 2009 г.) е 1.4%, а годишната инфлация за март 2010 г. спрямо март 2009 г. е 1.3%.

*Аспиринът може да лекува мигрена. Британски учени откриха, че три таблетки от болкоуспокояващото са помогнали на повече от половината от пациентите. Общо 4 222 души взели участие в 13 проучвания, които установили, че от 900 до 1000 милиграма от лекарството могат да помогнат на един от всеки четирима доброволци в рамките на два часа. Мигрената може да причини нарушения на зрението, виене на свят и гадене. Съветът на специалистите е болните от мигрена да пият първо аспирин преди да започнат да взимат специфични лекарства. Предстоят изследвания на други болкоуспокояващи като ибупрофен и парацетамол, за които все още не се знае дали помагат за лечението на неприятните симптоми на мигрената.

*България поддържа една от най-скъпите системи за отбрана, става ясно от доклада на Министерския съвет за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2009 г. България е сред първите страни в ЕС и НАТО по брой на военнослужещи спрямо броя на своето население - 45 на 10 000 души. 119 военни на 10 000 население има Гърция, за Румъния този показател е 35 военни, а за Австрия - 12. България е в челните места и по отделян за отбрана дял от брутния вътрешен продукт - 2%. Само за Гърция той е 2,55%. В доклада е посочено, че през 2009 г. не е работено по проекта за възстановяване и модернизация на вертолетите Ми-24. Държавата ще има неустойки по договора за доставка на автомобилна техника в размер на 526 000 евро. 870 хил. евро е неустойката за доставени, но неплатени два вертолета "Кугър". Неустойки се очаква да има и при доставката на втория транспортен самолет "Спартан" - 725 000 евро. Общо сумата ще надхвърли 2 млн. евро за тази година.

*Остава научната степен "доктор на науките" заедно със степента "доктор", приеха депутатите при второто четене на законопроекта за развитието на академичния състав в Република България. При първото гласуване в пленарната зала "доктор на науките" отпадна. Янаки Стоилов от Коалиция за България посочи, че тази степен реално остава само декоративна, защото няма значение за кариерното развитие. За заемане на академични длъжности в следващи текстове в законопроекта се предлага да има изискване за степен "доктор", а не "доктор на науките". Депутатите гласуваха, че "доктор" и "доктор на науките" се придобиват само във висши училища и научни организации, получили акредитация за обучение в научна степен "доктор" от Националната агенция за оценяване и акредитация. Научно жури ще оценява дисертационните трудове, както и кандидатите за академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор", прие парламентът.

*Мобилтел подписа споразумение за прехвърляне на Макс Телеком своето разрешение за ползване на радиочестотен спектър за предоставяне на WiMAX услуги, съобщиха от телекома. Споразумението подлежи на одобрение от Комисията за регулиране на съобщенията. Като част от Telekom Austria Group, лидерът на телекомуникационния пазар в България се фокусира върху развитието на UMTS технологията. През последните години Мобилтел инвестира 600 милиона евро в развитие на своята инфраструктура. В резултат на това, през септември 2009 г. операторът усъвършенства мрежата си със супертехнологията HSPA+, която внедри първи в България и шестнадесети в света. Благодарение на нововъведението, което позволява скорост на пренос на данни до 21 Mbps, клиентите на М-Тел ще разполагат с още по-бърз достъп до интернет и електронна поща както през своите мобилни телефони, така и посредством преносимите си компютри. Чрез WiMAX технологията Макс Телеком, който е първият функциониращ WiMAX оператор в Европа, изгражда мобилна интернет мрежа, която дава възможност за предлагане на широк спектър от фиксирани и мобилни услуги - достъп до интернет, гласови услуги, виртуални частни мрежи, видеонаблюдение, IPTV и др. С придобиването на WiMAX лиценза на М-Тел, Макс Телеком ще предложи на своите клиенти по-високо качество на услугите и още по-високи скорости за мобилен достъп до интернет, които в края на годината ще достигнат до 40 Mbps.

*Многото чистене, превърнало се в мания, увеличава риска от развитие на астма или други алергии, показва ново проучване. Прекалената чистота създава една стерилна среда, което може да доведе до увеличаване на случаите от астма. Алергиите стават все по-разпространени в развитите страни, чиито граждани по-често страдат от сенна хрема, екземи и астма. Те могат да бъдат предизвикани от редица фактори, сред които замърсяване на въздуха, преработени храни, стрес или тютюнопушене. "Има връзка между нивото на хигиена и честотата на алергиите", категорични са експерти. През 1980 г. 10% от западното население страдало от алергии. Днес процентът на заболелите се е увеличил на 30, като едно на всеки 10 деца е болно от астма. Смъртността в периода между 1980 и 1994 г. се е увеличила с 28%.

*Части от пет жп гари - централната в София, Пловдив, Варна, Бургас и в "Подуяне", ще бъдат отдадени на концесия. Това предвижда доклад на транспортният министър Александър Цветков,  одобрен от правителството на редовното му заседание в сряда. Централна гара ще бъде отдадена на концесия в пакет с "Подуене". Приемната сграда на софийската гара е собственост на държавата, а площадът - на Столична община. В момента се преговаря със Столичната община към концесията да се включи и площадът, но изглежда процедурата ще стартира без него.

*След опита си да подпомогне отглеждането на ГМО в България, американският посланик Джеймс Уорлик предприе нова офанзава. Българското правителство трябва да предложи закони и поощрения, които да стимулират производството на енергия от възобновяеми източници, заяви днес Уорлик при откриването на Шестия международен конгрес за Източна Европа за въобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Въпреки поетия ангажимент за повече производство на зелена енергия правителството има още работа, смята посланикът. Зад ангажимента трябва да има закони и поощрения, които да направят възобновяемите източници конкурентоспособни, каза той. В момента зелената енергия е около 1% от произведената у нас.

*Внимавайте - не хвърляйте фасове по улиците, защото Столичният инспекторат вече глобява. По време на акция днес на две автобусни спирки заради хвърлени на тротоара фасове са били глобени 12 души. Глобата е 10 лева. Проверките на столичните инспектори продължават и в четвъртък, 15 април, в останалите райони на София.

*14-годишно момиче от Австрия уби майка си, като я наръга многократно с кухненски нож, след спор за семейния компютър, съобщи полицията във Виена. Тинейджърката признала за извършеното престъпление, но заявила, че не е имала намерение да убива майка си. Двете често имали спорове, като последният най-вероятно е бил свързан с употребата на домашния компютър. Съпругът на жертвата и 12-годишният им син намерили тялото на жената в семейния дом във Виена във вторник вечерта, съобщава Франс прес. По-късно полицията прибрала дъщерята от парк в града. Тя ще лежи 10 години в затвора, ако бъде осъдена. вчера 14-годишен тинейджър от Южна Русия пък беше обвинен в убийството на баща си с чук, след като родителите му се опитали да му забранят да играе компютърни игри. То пребило баща си до смърт, докато спял.

*Седем души се събраха пред сградата на парламента до МС, за да изразят подкрепата си към правителството. Инициатори са участниците във групата във Фейсбук „Справедливост за всичко". Групата, създадена с цел да подкрепи премиера Бойко Борисов и цялото правителство, носеше плакати с надпис "Спорна работа, госпожи и господа министри". Инициаторите искат управляващите да знаят, че мнозинството българи не са ехидни мърморковци, че българите вярват в намеренията на кабинета. На стената на групата във Фейсбук всеки може да сподели своя опит от държавни служители, които не спазват правилата и законите. Всеки месец в кабинета на премиера ще бъде подавана информация за състава на групата с надеждата, че разрастването й ще е мощен стимул, за да може Бойко Борисов да продължи с успешната си работа. Към 13 април групата включва 529 души, а инициаторите се надяват да нараства. Двама полицаи се грижиха за мирното протичане на проявата.

Oще: wimax  австрия  алергия  аспирин  астма  виагра  военни разходи  глоба  джеймс уорлик  енергетика  жени  жп гари  инфлация  компютри  лични документи  макс телеком  мигрена  мобилтел  научни степени  правителство  сименс  убийство  фасове  хигиена 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани