Емисия на нов дълг, ДДС - 22% и приватизация обяви премиерът Бойко Борисов | webcafe.bg
newscafe

ТЕ вдигат ДДС, пускат дълг и продават

Webcafe.bg
27.03.2010, 12:48 (обновена 27.03.2010, 21:01)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Както се очакваше, ДДС ще се вдигне от 20 на 22% до края на 2011 г. Бойко Борисов призова нацията за година и половина търпение

ДДС ще се повиши на 22%, Блгария ще емитира нов дълг и ще приватизира дялове в държавни компании.Тези три мерки задължително ще се състоят. Това обяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел пред "Панорама" в петъчната вечер.

Съществуват и разчети на финансовото министерство обаче данък добавена стойност да се вдигне от 20 на 24%. С колко точно - най-вероятно идната седмица ще се проясни.

Искам от народа една година - година и половина само да ми вярват, за да проведем всичките тези реформи и да изведем държавата от кризата, обяви Борисов.

Трите задължителни стъпки ще се предприемат, за да бъде напълнена хазната и да се преодолее бюджетният дефицит. Преди дни министърът на финансите обяви, че на хазната са необходими 1.5 млрд. лева.

Бойко Борисов се оправда с нон стоп промените на мерките срещу кризата с думите: "На нечовешко напрежение сме подложени. Сега е моментът нацията да е силна и консолидирана, сами да си направим промените. Имаме шанс да докажем, че сме здрава, яка, дисциплинирана, отговорна нация. Нека не се изложим, една година да стиснем зъби, след това ще е по-добре".

Според премиера екипът му се справя. "Аз искам да кажа на българите, че това което правим в момента, най-ясно и точно е оценено в евродоклада, той е най-добрият, който е писан за България".

В Брюксел  време на срещата с Барозу Борисов бил обсъдил схеми как да бъдат прехвърлени средства от еврофондовате за асфалтиране и за изграждане на магистрали. Вместо да плащам сега 2 млрд. лв. по договори, подписани от предишното правителство, сега можеше с тези пари да асфалтираме България, каза още Борисов. По думите му за изход от тежката ситуация по този проблем има два варианта - единият да спре договорите, другият - да се разплати и да вдигне бюджетният дефицит до 7-8%, с което да забравим за еврозоната.

Именно в името на еврозоната финансовият министър Симеон Дянков не разплати през декември поне част от парите за бизнеса, за да приключи счетоводно бюджетът на България на дефицит от 0.5%.

Поредното припомняне за пътя към еврозоната идва часове след като самият Борисов пак в Брюксел обяви, че заради гръцките проблеми България може и да не бъде допусната скоро в т.нар. чакалня на еврозоната - валутния механизъм ERM2. Въпреки че този месец подадохме молба за прием.

В Брюксел премиерът водеше със себе си финансовия министър Симеон Дянков и управителя на БНБ Иван Искров. "За съжаление събитията в Гърция накараха всички да са много плашливи. Сега е най-неподходящото време дори да повдигаме темата за еврозоната. Надявам се заради Гърция да не накажат нас, защото в момента това се получава. Проведохме важни срещи на всички нива и по всички теми, които касаят влизането ни в еврозоната...", обясни Борисов в петък по обяд.

"Много е интересно - поотделно абсолютно всички ни казват "Браво, вие сте отличник, заслужавате да ви толерираме, но когато са заедно в съвета са много внимателни", добави премиерът.

Oще: антикриза  бойко борисов  ддс  дълг  приватизация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

1 Николай Дренчев | 30.11.201006:33

Истинските мъже и държавници, когато им е студено не дърпат чергата на народа към себе си.
Истинските мъже се справят с това, което имат налично, и гледат повече да дадат, за другите, отколкото да вземат за себе си.
И на народа му трябват пари, за да храни, облича и лекува децата си.
Кои са тези лакеи, на кого служат, на кой бог се кланят, та считат че могат да грабят от парите на народа си?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани