Игуменът на Бачковския манастир дължи половин милион на Църквата | webcafe.bg
newscafe

Игуменът на Бачковския манастир дължи половин милион на Църквата

Webcafe.bg, по БНТ
21.11.2013, 17:47 (обновена 22.11.2013, 17:38)
църква

Снимка: © Getty Images

В продължение на 3 години игуменът на Бачковския манастир не е отчитал средства оттам на Светия Синод

Игуменът на Бачковския манастир и кандидат за Варненския и Великопреславски митрополит - епископ Борис, не е отчитал средства от манастира за период от 3 г., като непреведената сума на Светия Синод е над 500 000 лева. Владиката е известен с влечението си към скъпите коли.

Бачковският манастир е един от трите най-големи и заможни в страната и е на пряко подчинение на патриарха и Светия Синод, а не на митрополита, в чиято епархия се намира, съобщи в предаването си "Вяра и общество" по БНТ журналистът Горан Благоев. 

Съгласно църковния устав Бачковският манастир прави ежегодни отчисления от своите приходи в синодалния бюджет. Официални документи обаче сочат, че игуменът Борис не е превел на Светия Синод средствата от 2009 г. до 2011 г. Към края на 2012 г. неотчетените пари са в размер на 518 297 лева.

Пред БНТ игуменът на Бачковския манастир бе лаконичен и коментира случая с думите: "Това са наши вътрешни сметки, вие не сте Светият Синод, така че ние ще се оправим".

Документите обаче показват още, че Бачковският манастир не е изпратил месечни отчети за издръжката на Пловдивската семинария, за която отговаря.

"Ох, не ме питайте това нещо, защото сам знаете отговора, нали? Но имайте предвид, че този въпрос сме го поставяли в Св. Синод много пъти...", каза Доростолският митрополит Амвросий.

Синодът многократно е призовавал игумена да погаси задълженията си. След констатациите по бюджета на Бачковския манастир, направени от Висшия църковен съвет, председателстван от Ловчанския митрополит Гавриил, в Бачковската обител са изпратени две писма. 

Едното е от март 2012 г. и е подписано от патриарх Максим, а другото е от декември същата година. То е подписано от Варненския митрополит Кирил, който тогава бе наместник-председател на Българската православна църква след кончината на Максим. 

Парите обаче все още не са изплатени. Миряните от Варна настояват "Светият Синод да извади епископ Борис от листата с кандидати, защото са убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните".

В писмото си от инициативния комитет "За чистота в Българската православна църка настояват да се проведе и нов избор в епархията. На 25 ноември Светият Синод трябва да вземе решение дали да утвърди избора отпреди дни, когато Борис беше избран за нов Варненски митрополит или да го касира и обяви нов.

Oще: бачковски манастир  борис  игумен  пари  светият синод 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани