И президентът се изказа за "ескалацията на напрежение" | webcafe.bg
newscafe

И президентът се изказа за "ескалацията на напрежение"

Webcafe.bg
18.02.2014, 13:03 (обновена 18.02.2014, 21:45)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Няма как като държавен глава аз да бъда спокоен тогава, когато се извършва посегателство върху религиозни храмове в България, заяви Росен Плевнелиев

След реакциите на политическите сили за случилото се в парламента и в Пловдив - с погрома над джамията на 14 февруари, се изказа и президентът Росен Плевнелиев.

Наблюдаваме в последните дни етническа ескалация на напрежението. Няма как като държавен глава аз да бъда спокоен тогава, когато се извършва посегателство върху религиозни храмове в България.

За мен е изключително важно да се гарантира граждански, етнически и религиозен мир в нашата държава. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

За съжаление, етническата конфронтация в България е една много грозна част, и се надявам да не бъде част от нашето ежедневие, а да бъде изключение.

За съжаление, тя е следствие на нагнетяването на напрежението, агресия и използването езика на омразата, включително от политически водачи и лидери. Много е важно да се излезе с аргументи. Моят апел е за толерантност, за добър пример от страна на политическите лидери, а не за партизански подход и използване езика на омразата.

Нека политическите лидери да бъдат пример за уважение към различните, а не за противоборство на всяка цена, каза Росен Плевнелиев.

На "Дондуков" 2 се състоя среща между президента Росен Плевнелиев и лидера на ДПС Лютви Местан в рамките на месеца на политическите консултации.

Проектът за декларация на Михаил Миков

Председателят на парламента Михаил Миков предлага Народното събрание да призове с декларация парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо използване на деня на Левски.

Проектът на декларация във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа е внесен от председателя на парламента на 18 февруари 2014 г.

В проектодокумента се предлага Народното събрание да призове в навечерието на Деня на Апостола на свободата Васил Левски всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за "демократска република", в която "българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение... и всички ще спадат под един общ закон...".

В проекта на декларация е записан и призив за висока отговорност на всички политически сили, на първо място - на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани.

Михаил Миков предлага Народното събрание да декларира, че отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публичното оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология, както и да осъди всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин в съчетание с недопустими ксенофобски послания.

В мотивите към проекта на документ Михаил Миков подчертава, че утвърждаването на политическата умереност, на конструктивния диалог, на атмосферата на разбирателство и добронамереност и на търсенето на съгласие в името на националния интерес нямат алтернатива и следва да се прогласят изрично за приоритет на 42 НС.

Oще: агресия  консултации  политически сили  президент  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 18.02.201418:57

И в какво точно се състои все пак това "посегателство срещу храма"???
   

оценка

+0 -0