Как "Витоша ски" не спазва договора за лифтовете на Витоша | webcafe.bg
newscafe

"Витоша ски" не инвестира в лифтовете

Webcafe.bg
30.01.2012, 13:54 (обновена 30.01.2012, 14:16)
витоша

В момента трябва да работи поне влек "Заека" на Витоша, но дори и него "Витоша ски" не пуска

Компанията "Витоша ски", която провали зимния сезон на Витоша, е била задължена да инвестира в подмяната на съоръженията на планината, чийто собственик е по силата на приватизационния договор, сключен през 2007 г. Но не го е правила.

За задължението й съобщи адвокат Свилен Овчаров от "Зелени адвокати". Той се позова на приватизационния договор, който Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) е сключила с фирмата и с който коалицията "За да остане природа в България" разполага.

От Столична община отказаха преди време да огласят контракта, позовавайки се на търговска тайна и пр.

Според Овчаров такива инвестиции досега не са правени, което е едно от нарушенията на приватизационния договор за три лифта на Витоша - от Симеоново до хижа "Алеко", от Драгалевци до Голи връх (лифта "Бай Кръстьо") и лифт Копитото, който не работи от над 10 години.

Фирмата е нарушила и клаузите за запазването на дейността на съоръженията, както и за поддържането на работни места, посочи Свилен Овчаров, цитиран от investor.bg.

Андрей Ковачев от "Зелените" и адв. Овчаров заявиха, че в момента трябва да работи поне влекът "Заека", който е държавна собственост и през 2008 г. е отдаден под наем от тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта на Българската федерация по ски. Федерацията се оглавява от Цеко Минев, един от собствениците на ПИБ.

Съоръжението обаче не е пуснато, а е и в лошо състояние. Така федерацията е нарушила договора за наем, според който организацията се задължава да го стопанисва добросъвестно, да не го отдава под наем на други лица, а съвместно да го ползва с "Витоша ски" за цялостното функциониране на съоръженията на Витоша.

Натискът, който фирмата оказа на изпълнителната и законодателна власт, за да приеме промени в Закона за горите, е в основата на блокирания зимен сезон на Витоша. Написаните по спешност промени и вкарани скорострелно в парламента още чакат да бъдат приети, въпреки че по думите на министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов трябваше да влязат за първо четене още на 18 януари.

Според промените, освен за стълбове за въздушни електропроводи, право на строеж върху поземлени имоти в горски територии, без промяна на предназначението на територията, ще се учредява и за изграждане на стълбове за лифтове и влекове. Законът предвижда да се учредява право на ползване и върху съществуващи ски писти.

Oще: витоша  витоша ски  влекове  заека  компания  лифтове  федерация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

1 Vasil | 30.01.201215:36

кой и защо приватизира лифтовете на Витоша ???? Бесен

докато си беше държавата собественик всичко си беше наред - лифтовете се поддържаха , хората караха ски и планитата беше пълна
СЕГА ВСИЧКО Е РАЗРУХА - лифтовете не са пипани от години - една стотинка не е вкарана в тях . толкова с митът че частникът е по-добър стопанин

ВЪРНЕТЕ СЪОРЪЖЕНИЯТА ДЪРЖАВАТА!!!
   

оценка

+0 -0