Власт предадена - власт приета | webcafe.bg
newscafe

Власт предадена - власт приета

Webcafe.bg
06.08.2014, 14:32 (обновена 06.08.2014, 14:34)
Министерски съвет

Снимка: © Явор Николов

Какви съвети дадоха министрите на Орешарски

След официалната церемония по предаване на властта министрите от кабинета на Пламен Орешарски се срещнаха с приемниците си от служебния кабинет, за да ги информират за състоянието на секторите.

Порожанов влиза на ревизия

Бившият финансов министър Петър Чобанов предаде министерския пост с разочарованието, че парламентът не е одобрил актуализацията на Бюджет 2014.

Анализът на състоянието на бюджета ще бъде първата задача в работата на новия служебен министър Румен Порожанов.

"До дни ще бъде сменен един заместник-министър, други кадрови промени ще направим ако се налага след анализ", допълни Порожанов.

Кристалина Георгиева - приоритет на МВнР

Успехът на кандидатурата на Кристалина Георгиева ще е една от основните задачи на новия външен министър Даниел Митов.

"Ние като министерство трябва да направим всичко възможно България да получи много по-добро портфолио в състава на следващата Европейска комисия", каза Митов

Запазената комуникация с Русия и засилването на контактите със страните от Югоизточна Азия, бяха посочени от Кристиан Вигенин като положителни резултати на отиващия си мандат.

Йовчев обещава да не пречи

Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев предаде на Йордан Бакалов ръководството на МВР с обещанието "да помага, а не да пречи оттук нататък".

Йовчев обясни, че е предоставил финансовия отчет за състоянието на МВР, според който не може да се съкратят никакви средства, за да пренасочи резерв към актуализирания бюджет за здравеопазване.

"Не мога да си представя да се посегне на заплатите на полицаите, граничарите и служителите на МВР", предупреди Йовчев новия министър.

"През тази една година вложих душа и сърце, в това което правя. Ръководех се само от това да създавам. Тръгвам си спокоен и с високо вдигната глава", допълни още той.

Енергиен борд ще стабилизира сектора

Служебният министър на икономиката Васил Щонов обяви създаването на енергиен борд, в който да влязат всички участници на пазара, ДКЕВР и външни експерти от ЕК, Световната банка и ЕБВР.

Бившият министър Драгомир Стойнев препоръча на наследника си да не включва в енергийния борд представители на ВЕИ-производството, защото той е "единственият отрасъл със знак минус".

Център на вниманието ще бъдат големите енергийни проекти като 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" и "Южен поток".

Здравеопазването - от гинеколога на анестезиолога

Да се продължи започнатото в здравния сектор - това посъветва д-р Таня Андреева своя приемник в Министерството на здравеопазването.

"В здравеопазването е важно да има приемственост и всички ние да работим за него, за да не бъдем след това потърпевши. Успех.", каза тя.

Служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков постави Спешната помощ като приоритет на управлението си.

Ненков съобщи, че вече е избрал единия от заместниците си. Лидия Нейчева, началник "Болнична аптека" в болница Токуда, ще отговаря за лекарствената политика в МЗ.

Трите предизвикателства на отбраната

Велизар Шаламанов наследи от Ангел Найденов три предизвикателства в Министерството на отбраната.

Първият проблем, според Найденов, са съкращенията в резервните средства на министерството заради актуализацията на бюджета на НЗОК.

Втората непосредствена задача пред Шаламанов ще е участието на военните в подпомагане на населението, пострадало от бедствия. На трето място, е отражението на кризата в Украйна върху България и ангажиментите на страната към НАТО.

Без съвети за шампионката

Мариана Георгиева е информирала новия министър на младежта и спорта Евгения Раданова за свършеното по време на мандата, но отказа да й даде управленските си препоръки.

"Съвети не давам, аз просто й пожелавам успех. Пожелах й, разбира се, от сърце да изпита личностно удовлетворение от това, което ще постигне за времето, което има. Тази възможност за нея е по-голяма, защото времето е лимитирано, но тя е шампионка и сигурно ще успее в малкото време да постигне своето удовлетворение", каза Георгиева. Очаква се следващата седмица Раданова да представи екипа си.

Oще: власт  министерски съвет  министри  наследство  приоритети  служебно правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани