Дянков иска данъчните да са и разследващи | webcafe.bg
newscafe

Дянков иска данъчните да са и разследващи

Webcafe.bg
13.01.2013, 10:14 (обновена 13.01.2013, 14:59)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков предлага данъчните инспектори да имат и разследващи функции. Подопечното му министерство предвижда напролет ревизорите да могат да обискират и разпитват, да претърсват офиси, автомобили, да изземват документи.

Това обаче ще важи само при неотложни обстоятелства - когато се пречи на ревизията или когато се крият документи, съобщи Нова телевизия.

Данъчните все пак няма да имат право да проведат едно разследване от началото до край.

Не е ясно дали останалите служби ще одобрят разширените им правомощия - идеята за това е поне на повече от 10 години и оттогава отлежава.

Целта е както превенция на престъпленията срещу данъчната и финансовата система, така и събиране в най-кратки срокове на годни доказателства.

Марак и в зародиш, идеята на Дянков среща редица критики.

Според адвоката Петър Илиев няма пълна гаранция, че данъчните на злоупотребяват. Експертът определя като добра новата идея на Симеон Дянков. И все пак възникват твърде много въпросителни.

Не е ясно каква ще е цената. Въпреки че всеки закон трябва да въври с финансовата обосновка колко ще ни струва, Симеон Дянков е пропуснал това. Не са предвидени пари нито за обучение на данъчните, нито за закупуване на техника. Едва ли ще ги изпратят на улицата без предварителна подготовка.

„Известен факт е, че нито едно крупно данъчно или осигурително престъпление не може да се извърши, без да има данъчен чадър. Как тогава служителят да разследва своя колега? За да могат да осъществяват своите правомощия безпристрастно, те трябва да бъдат на пряко подчинение на министъра на финансите", на мнение е Петър Илиев.

През април миналата година Симеон Дянков предложи да се създаде специална данъчна полиция, която да поеме измамите с ДДС. Вицепремиерът настояваше от началото на 2013-та година дознателски функции да се дадат и на данъчните, но идеята му така и не бе реализирана, тъй като на практика се получаваше дублиране с функциите на МВР.

В новите законови поправки е записано, че събраните от НАП доказателства ще могат да се използват при данъчни измами, изпиране на пари и подкуп на местни и чуждестранни длъжностни лица, които оказват изключително негативно отражение както върху държавния бюджет, така и върху обществото и икономиката като цяло.

Oще: данъци  данъчни  закон  нап  полиция  разследване  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

3 Vasil | 13.01.201323:08

тоя палячо как си напарви кариера на гърба на малоумния български народ не е истина .... некадърник висша класа обаче в Булгаристан се води финансист .... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 13.01.201317:17

Да има още милиционери - само милиционери - 7 милиона милиционери и всички ще сме честни, етични и коректни! Аман!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 13.01.201315:41

Конфликтът между Дянков и Цветанов вече добива уродливи форми.Ако Дянков успее,все пак,да грабне разследването от МВР,моят съвет към Цветанов е да върне здравеопазването под шапката на МВР,както си е било при първото правителство след Освобождението.Няма смисъл да питат Бойко Борисов,защото той още не е научил каква е разликата между цифра и число.Трябва му време!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани