Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Найденов: Ядем все по-качествени храни

През тази година приоритет за агенцията ще бъдат проверките на кухните в ресторантите и хотелите. Инспекторите ще влязат зад луксозните витрини, каза Найденов Снимка: Sofia Photo Agency
През тази година приоритет за агенцията ще бъдат проверките на кухните в ресторантите и хотелите. Инспекторите ще влязат зад луксозните витрини, каза Найденов

Ние ядем и ежедневно слагаме на трапезата си все по-качествени храни, заяви земеделският министър Мирослав Найденов при отчета за едногодишната дейност на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), предаде „Фокус".

Според него изминалата една година е изключително успешна и силна за агенцията. Ежедневно нейните служители доказвали, че е трябвало тя да бъде създадена и инспекторите на ведомството заслужавали похвала, защото не са допуснали да се разпространи заразата от шап, а при наводнението в село Бисер са успели само за няколко дни да евакуират всички трупове и да изплатят обезщетения на собствениците.

През тази година приоритет за агенцията ще бъдат проверките на кухните в ресторантите и хотелите. Инспекторите ще влязат зад луксозните витрини, каза Найденов. Ще се проверява как се съхраняват и приготвят храните и ще се следят системите за контрол. Например дали местата за хранене в заведението отговарят на работните места в кухните.

Правила и контрол за хората, които приготвят храна

Искаме да въведем правила и контрол за хората, които приготвят храна, да бъдат с нужната квалификация, посочи директорът на агенцията Йордан Войнов:

„Нашето най-слабо място към момента са заведенията за обществено хранене. Обърнахме сериозно внимание на квалификацията на кадрите, заимствайки тази система от Франция, където са най-добре в това отношение. Наистина този, който няма съответния ценз, може да работи в кухнята единствено като чистач или помощен персонал, не може да готви. Масова практика беше - за по-ниско заплащане буквално може да се вземе готвач от улицата и да започва да приготвя храна. Той не познава елементарни неща по отношение на безопасност на храните, правила, добри производствени практики, НАССР системи и т. н. Това е наша инициатива и вече виждам, че наистина има промяна в това отношение, както и по отношение на облеклото".

Войнов заяви за "Фокус", че най-слабото звено към момента са заведенията за обществено хранене. Нарушенията били доста и при производители на хранителни продукти, и при търговци. Те са свързани най-вече със злоупотребата с храна, която е и с изтекъл срок на годност, и без необходимите документи за произход, обяснява директорът на агенцията.

Ампули за пиене с витамин С, в които активното вещество е под нормата, се продават у нас поне от две-три години

Това уточни днес председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, след като изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов съобщи за откритите в търговската мрежа ампули.

Войнов каза, че започва тяхното изземване от складове и аптеки. Според изпратените от БАБХ четири проби в референтна лаборатория в Хамбург съдържанието на витамин С в ампулите е под нормата, което заблуждава българския потребител.

Става дума за три вида витамин С, внос от Испания, един вид – от Китай. Според Николай Костов всички дистрибутори в България продават въпросните ампули. Те се внасяли като хранителна добавка, тъй като дозата е под 500 мг дневно

Би било опасност за пациентите, ако ампулите съдържат нещо различно от витамин С, смята той.

За него обаче анализите не би трябвало да се правят в Хамбург, а в България, а липсата на подобна лаборатория води до лош и инцидентен контрол.

"Не е важен етикетът на добавката, а контролът на нейното съдържание. В този случай етикетът е много добре изработен, но липсва в достатъчно количество активното вещество", добави Костов.

Според него този случай също е пример за нелоялна конкуренция на българското производство и за заблуда на потребителя.

 

Най-четените