Спестените от Министерството на отбраната пари от фонд Работна заплата отиват за доплащане на "Пантер"-ите | webcafe.bg
newscafe

Вместо бонуси за военните - за хеликоптери

Webcafe.bg
10.11.2011, 17:13 (обновена 10.11.2011, 18:38)
аню ангелов

Министърът на отбраната Аню Ангелов първоначално обеща бонуси на военните, после се отметна

В редиците на българската армия назрява силно недоволство, след като стана ясно, че обещаните преди изборите бонуси няма да бъдат дадени.

През октомври министърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че почти всички военни и цивилни ще получат допълнително материално стимулиране през ноември - от спестени пари от фонд "Работна заплата".

По негови изчисления сумата варирала между 10 и 15 млн. лева, а в зависимост от чина и званието си униформените трябваше да получат от 400 лв. на редник до 1000 лева на полковник.

Министърът даде смислен аргумент за раздаването: в МО и БА не са давани бонуси от две години и половина, а в другите ведомства било практика. "Дал съм заповед, критериите са на "отличната, добрата или нормалната служба", посочи той.

От месец и половина Министерството на отбраната бави отчета си за третото тримесечие, където може да се види какви пари са спестени от заплати, пише "Труд".

Според публикацията на Диян Моркин тази година не е имало съкращения на военни или цивилни служители. А бюджетът е почти същият като миналата година.

В понеделник в поделенията на армията е била изпратена заповед на министъра да започне изготвянето на списъците с имената и сумите за раздаване. Във вторник идва нова заповед, която отменя предната. В сряда цял ден в министерството се чудиха как да формулират неприятната новина.

По-късно беше обявено, че спестените пари ще отидат да се доизплатят транспортните хеликоптери "Пантер". Сделката беше сключена по времето на правителството на НДСВ-ДПС, когато Министерството на отбраната беше дадено на НДСВ. Договорът беше подписан през януари 2005 г.

Решението е било взето на извънреден Съвет по отбрана на 7 ноември - за пренасочване на икономиите от фонд "Работна заплата" за плащане на част от стойността на вертолетите през 2011 г., с което да се обезпечи необходимото финансово осигуряване на системата за отбрана, включително и за безпрепятственото изплащане на работните заплати на военнослужещи и цивилни служители през 2012 г.

В заповедта се казва още: "Пренасочването на спестените средства за разплащания за догодина е тежко решение за всички, но по този начин се осигурява нормалното функциониране на Въоръжените сили през следващата година".

За хеликоптерите са нужни 82 млн. лева и МО разчиташе да получи тези пари през 2012 г. Бюджетът им обаче е намален с 10 млн. лева.

Oще: аню ангелов  армия  бонуси  министър  мо  пантер  хеликоптери 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 11.11.201115:39

За армия,чиято единствена дейност е международен военно-политически слугинаж хеликоптери не са нужни.Да им ги осигуряват онези,които са ги наели.А закупените хеликоптери нека да са за Бърза помощ и за пътуванията на Борисов из страната да реже ленти.Нали и той трябва да прави нещо?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 13:31

1 Божидар Спасов | 10.11.201118:34

За нашата държава и за нашата армия трябва да има, но толкова, колкото има за мен и за теб. Но държавата, нашата, създадена от нас, издържана от нас и заради нас си, се изплъзна от контрола ни. Там някакви обявили се за политическа класа - за политическата ни каста говоря, управляват от наше име, в наше име, уж в наше име, те - изплъзнали се от пряк контрол, сключват заеми, те сами обосновават необходимостта от военщина включително, взимат заеми, сключват сделки. Но след разпределяне на сладката "баница" между участвалите, дълговете на държавата и армията й, остават да тежат на наш гръб. А сме най-бедните в Европа, а сме най-болните в Европа, а сме най- и най-... Но и легия "Раковски" само бърбори врели недокипели!
Проблемът е в демокрацията не, а в нейната форма - представителната демокрация. Онези, политически активните, си се самоизбират, самоназначават и самоуправляват. Но има и друга форма на демокрация - реалната и неин атрибут е народовластието.
Ако искате нека се свържем на електронен адрес: bozhidar_spasov_sofia@mail.bg
   

оценка

+0 -0