Разговорки през медиите за правото и кривото | webcafe.bg
newscafe

Разговорки през медиите за правото и кривото

Webcafe.bg
12.07.2013, 17:01 (обновена 12.07.2013, 17:32)
Клетва на новия президент Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Президентът Росен Плевнелиев: Да кажеш истината е начало на дебат

Президент и министри у нас си говорят през медиите, след като сблъскаха мнения по повод съвместната декларация на посланиците на Франция и Германия. В нея първите дипломати на моторите на ЕС призоваха за отказ от олигархичния модел на управление и на практика изразиха солидарността си с протестиращите.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев каза вчера, че съвместното изявление на посланиците за ситуацията у нас е предизвикано от думите на президента Росен Плевнелиев, че решението трябва да се търси с нови избори.

Държавният глава не закъсня с отговора от Варна, където наблюдаваше Военноморското обучение "Бриз 2013".

Държавният глава: Казахме истината

Според президента, и в двата случая - той и посланиците на Франция и Германия са направили едно много просто нещо - казали са истината. "От тази гледна точка да кажеш истината е начало на дебат - за проблемите на нацията, за фактите и за решенията. Същевременно се чуха и толкова много политически оценки, които според мен ни отдалечават от решаването на проблемите.

Аз питам прочетено ли е моето изявление? Ако е прочетено - къде бъркам, с коя моя дума, фраза, изречение? Аз не искам да чувам само повърхностни политически коментари. Ние трябва да бъдем благодарни на посланиците на Германия и Франция, че те ни помагат, виждат проблемите и солидарно заедно с нас търсят решението", посочи Росен Плевнелиев.

По отношение на тезата за разликата в протестите сега и през зимата той беше категоричен, че не може да се съгласи с подобен подход. "Това разделя нацията - София срещу провинцията, бедните срещу богатите, протестиращи срещу непротестиращи. Чуваме ли какво казват те? Те казват съществени и смислени неща, за които си заслужава да поработим. Това е моят подход", посочи президентът.

Той каза още, че за да стигне до тези изводи, е провел консултации с много парламентарно и извънпарламентарно представени партии, юристи, писатели, интелектуалци извън Консултативния съвет за национална сигурност. "Вие видяхте какво се случи на него и какво беше държанието на Волен Сидеров", каза още Росен Плевнелиев.

Порицанието на силовия вицепремиер

"Няколко неща в изявлението на президента Росен Плевнелиев е трябвало да бъдат направени по различен начин, след като в него се говори за предсрочни избори", каза вчера Цветлин Йовчев.

"Едно такова твърдение трябва да почива на много сериозен анализ. Анализ на причините, които са извели хората на улицата, защото и президентът в изявлението си твърди, че и февруари месец хората са били на улицата и сега пак, и скандират едно и също. Това означава, че сами по себе си предсрочните избори не са решение", добави министърът.

По думите му, когато се говори за предсрочни избори, механизмът, по който се стига до подобно изявление, трябва да е прозрачен.

"Трябва да е ясно провеждани ли са консултации. Тези консултации с парламентарни, извънпарламентарни партии - какво е говорено, каква е позицията, поемани ли са ангажименти. По същия начин и с чуждестранните представители, с представителите на европейските институции. Това е демократичният начин", каза Йовчев.

"В момента какъв беше ефектът? Имаме и хора на улицата, които почват да събират подписи срещу президента, т.е. ние вървим към делегитимация на една институция като президентската, която именно в един такъв тежък момент трябва да бъде платформата за търсене на обществен консенсус. Но вярвам, че президентът ще намери сили наистина да изпълни и дълга си, и клетвата си към народа и към българските граждани", заяви министърът.

Цветлин Йовчев каза още, че очаква от държавния глава активна позиция в търсене на национален консенсус и че вратата на правителството никога не е била затворена за консултации. Изявлението на Йовчев дойде, след като той и вицепремиерът Зинаида Златанова проведоха разговори в Генералния секретариат на Европейската комисия.

Oще: германия  изявление  посланици  протести  протестиращи  росен плевнелиев  франция  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 13.07.201321:55

Само да попитам "силовия вицепремиер", че не разбрах добре - откога консултациите с чуждестранни представители са част от механизмите на демокрацията? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани