Воден референдум през есента в София | webcafe.bg
newscafe

Воден референдум през есента в София

Webcafe.bg, по Дарик и Фокус
04.08.2013, 13:59 (обновена 04.08.2013, 17:58)
вот, избори

Съдът отмени решение на Столичния общински съвет и до 5 ноември столичани ще трябва да се произнесат за водната концесия в града.

В периода между 20 октомври и 5 ноември тази година в София трябва да се проведе първия за града местен референдум за прекратяване на концесията на водата.

Това съобщи народният представител от БСП Борис Цветков, като посочи, че Софийският административен съд е излязъл с решение в полза на искането за референдум и то е било окончателно.

От Столичния общински съвет не смятат, че референдумът е задължителен и посочиха, че развалянето на концесията би довело до плащането на огромни неустойки.

Решението

В свое решение от този месец Съдът е отменил като незаконосъобразно и немотивирано решението на Столичния общински съвет, с което той отказа преди година насрочването на местен референдум за прекратяване на концесията за водата.  Според депутати от БСП, след като решението на Столичния общински съвет е отменено като незаконосъобразно, провеждането на референдум става автоматично и задължително. 

Те цитираха законови срокове, според които то трябва да се случи между 45-ия и 60-ия ден след решението на съвета. То пък от своя страна трябва да се вземе след не повече от месец от датата на връчването на решението на съда, т.е. референдумът ще се проведе в периода между 20 октомври и 5 ноември. 

Народният представител Борис Цветков обясни, че заедно с общинския съветник от БСП Николай Белалов настояват представители на общината незабавно да получат решението на съда и да започнат подготовката за референдума, който според експертите ще струва между 200 000 – 300 000 лева.

А дали?

Има реална опасност при едностранното прекратяване на концесията на „Софийска вода” от страна на общината, Столична община да бъде осъдена да плаща неустойки в размер между 400 милиона и 1 милиард лева. Това съобщи Елен Герджиков, председател на СОС.

„С референдум, ако тази концесия бъде прекратена, всеки арбитражен съд ще счете това за едностранно прекратяване от страна на общината. Много е вероятно да бъдат отсъдени изплащането на огромни неустойки, което е изцяло в полза на концесионера. Има реална опасност при едностранното прекратяване от страна на общината, Столична община да бъде осъдена да плаща неустойки в размер между 400 милиона и 1 милиард лева. Никой не може да каже предварително колко точно, но тази опасност съществува”, обясни Герджиков.

„Искането за едностранно прекратяването е изгодно за концесионера, защото той ще прибере огромна сума. Нещо, което пропускат колегите, които предлагат референдума, е, че в Закона за водите изрично е казано, че е абсолютно задължително при прекратяването на концесията да се обяви нова процедура по концесия. Невъзможно е общината да стане оператор на водния цикъл в София, защото законът не го позволява.

Ако бъде прекратена тази концесия, следва нова процедура и никой не може да гарантира кой ще бъде следващият концесионер, може да е същият. Тогава може хем да са прибрали огромна неустойка, хем да си останат концесионер, и то най-вероятно с по-лоши условия, защото срокът на концесията ще бъде по-кратък. При по-кратък срок, естествено инвеститорът ще предложи по-лоши условия-по-висока цена на водата и по-ниски инвестиции в мрежата. Защо да правим това, кого обслужваме, чии интереси”, попита Елен Герджиков.

„Ще спазим стриктно решението на съда и спрямо него ще бъде насрочена сесия в началото на септември, на която ще се разгледа отново предложението за свикване на референдум за концесията на „Софийска вода”, добави той. По думите му само човек, който не е прочел докрай решението на съда, може да твърди, че решението на съда за преразглеждане на решението на СОС за неприемане на мотивите за референдум означава задължително провеждане на референдум.

Oще: концесия  референдум  софийска вода  столичен общински съвет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.02.2012, 07:03

2 Geo | 04.08.201321:33

ами тогава и аз разкажа
след като 3 години бленувахме вкарването на водопровод накрая ни сложиха тържествено и пломбираха водомер . на следващия месец получавам по познатият начин фактура за 8 кубика вода, без изобщо да е пускана водата и без да правен изобщо отчет. разбира се отидох в центъра и направих скандал, при което моментално ми коригираха показанията и ми обясниха че може да се подава самоотчет.
явно начисляването на някакво потребление е практика в тази фирма...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

1 Феята на Смъртта | 04.08.201320:20

Знам, че това което ще напиша ще ядоса много хора, но, това е една история свързана с мен и Софийска вода от миналия месец- Юли.
Като съвестен платец, без стотинка задължение към Софийска Н2О, като младо и еко настроено момче, се отказах от всички видове хартиени фактури, още при появата на тази опция: имам си постоянен нет и предпочитам да работя с електронната си поща. Та, оставих си аз данните от водомера и заминах едномесечна отпуска в чужбина. Получавам си аз фактурата за вода, отварям и... онемявам- 48 лева, при положение, че живея сам и никога не съм плащал повече от 8 лева вода!!!! Отварям веднага сайта на Софийска вода, намерих сектора за онлайн жалби, написах едно възпитано писмо в което обясних случая, като казах, че до изясняване на случая, отказвам да платя въпросната сметка! Не очаквах, но буквално в рамките на следващия час, ми бе пратен отговор гласящ, че се работи по възражението ми! На следващия ден- подчертавам дебело НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН!!!!- получих отговор от Софийска вода, с който ме уведомяваха, че е станала грешка и ми КОРИГИРАТ ФАКТУРАТА!!!!!!! Е, това някой да ми го беше казал предварително, че написвайки им мейл от чужбина ще ми отговорят, че и ще ми коригират грешна фактура, със сигурност щях да го сметна за идиот!!!!! Но, с мен се случи така, че хората се държаха и отнесоха адски професионално, бързо и без излишни трагедии! Признавам си, че тъй като никога през живота си не съм имал проблеми със Софийска вода, и особено след този случай, на този референдум аз пускам ЗА! Доволен съм от тях. И никой не може да ме накара да кажа лоша дума за фирмата.
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани