Премиерът Бойко Борисов разпореди днес проверката на трите електроразпределителните предприятия (ЕРП) да бъде дадена на прокуратурата | webcafe.bg
newscafe

Борисов прати на прокурор проверката на ЕРП-ата

Webcafe.bg
14.07.2010, 14:44 (обновена 14.07.2010, 14:54)
Ангел Семерджиев

Снимка: © БГНЕС

200 млн. лева на нлог държало едно от ЕРП-ата у нас, а се оправдало, че няма средства да присъединява абонати...

Премиерът Бойко Борисов разпореди днес проверката на трите електроразпределителните предприятия (ЕРП) да бъде дадена на прокуратурата. Докладът е засекретен и няма да бъде даден в пълен вид и на проверените дружества.

Регулаторният одит за работата им от приватизацията им през 2004-а досега отива при обвинителите, въпреки че при обявяването на резюмето от доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вчера шефът на регулатора Ангел Семерджиев заяви, че ще даде доклада, ако му бъде поискан.

Днес обаче на пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов подписа и връчи заповед на Семерджиев да внесе доклада в прокуратурата. Обект на проверката ще бъдат не само нарушенията на мажоритарните собственици в ЕРП-ата - чешката ЧЕЗ, германската Е.ОН и австрийската ЕВН, но и държавните представители в бордовете на трите дружества, които да представяли 33-процентния дял на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В последните години разходите за външни услуги на трите дружества, отстъпени с договори на външни лица - най-често дъщерни или свързани с мажоритарните собственици компании, са скочили между 200 и 400%, заяви Семерджиев.

С 316 на сто се е увеличил аутсорсинга на ЧЕЗ от 2005 г. до 2010 г., със 199% - за ЕВН, и с 364% - за Е.ОН. Едно от дружествата имало 200 млн. лева влог на банка, а в същото време бави изпълнението на задължението си да присъединява потребители, като се оправдава с липсата на средства, съобщи Ангел Семерджиев.

По думите на шефа на регулатора ще се търсят максималните санкции за всяко едно нарушение. Вчера обаче той заяви, че ДКЕВР ще глоби, както е санкцията по закон, с между 20 000 до 1 млн. лева всеки от инвеститорите .

Oще: ангел семерджиев  бойко борисов  дкевр  евн  е.он  ерп  одит  прокуратура  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани