Общи правила за развод в България и още 9 страни от ЕС | webcafe.bg
newscafe

Общи правила за развод в България и ЕС


18.03.2010, 17:36 (обновена 18.03.2010, 17:59)
мъж, жена

Развод ми дай и повече не ме мъчи!

Европейската комисия ще предложи следващата сряда правила за развод, които първоначално ще бъдат приложени само в десет страни членки на ЕС, включително и в България, съобщи европейското издание "Юропиън войс".

Предложението на комисията ще съдържа правила, по които местните съдилища в десетте страни да определят кой национален закон трябва да бъде използван в случаи на международни разводи. Това ще засегне двойки от различни националности, които живеят в различни страни или живеят заедно в страна, различна от страната на произхода им.

Целта е да се предотврати търсенето на развод от съпрузите в различни страни, в които всеки от тях смята, че може да получи най-изгодно споразумение.

С тази мярка за първи път ще бъде използван механизмът за "засилено сътрудничество" на ЕС - средство, което позволява на група членки да установят общи стандарти по даден въпрос вътре в рамките на ЕС, без да ангажират всички страни членки.

Предложението на ЕК е дело на Вивиан Рединг, европейския комисар по правосъдие, основни права и гражданство, която превърна в свой приоритет хармонизирането на правилата за разтрогване на бракове. Представител на ЕК каза, че за децата на развеждащи се двойки с различна националност са нужни валидни за целия ЕС правила или поне частичното хармонизиране.

Предложението е сходно с предишен опит на комисията да въведе подобни правила в целия ЕС. Той обаче пропадна през 2008 г. поради възражения от няколко държави, начело със Швеция. Шведските бракоразводни закони са много либерални и шведите се опасяваха, че въвеждането на общоевропейски правила буквално ще суспендира националното им законодателтво в областта.

За да влезе в сила, настоящето предложение трябва да бъде подкрепено от квалифицирано мнозинство от 27-те страни членки на ЕС и от Европейския парламент.

Oще: законодателство  разводи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.