Сергей Игнатов излетя от кабинета | webcafe.bg
newscafe

Сергей Игнатов излетя от кабинета

Webcafe.bg
28.01.2013, 12:38 (обновена 29.01.2013, 16:16)
искат оставката на игнатов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Учените го поискаха, Борисов го направи.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов напусна кабинета заради нередностите, открити във Фонд "Научни изследвания". Оставката му е била поискана от премиера Бойко Борисов.

В средите на управляващите се заговори, че постът ще наследи заместник-министър Милена Дамянова, прочула се със законопроекта за предучилищното и училищно образование и настойчивостта си за задължителната забавачка за 4-годишните.

По-рано днес стана ясно, че проверката, извършена във Фонд "Научни изследвания" от Инспектората на Министерски съвет, е дала над 60 препоръки. Управителят на ФНИ Христо Петров подаде оставка, а Сергей Игнатов не присъства на срещата на премиера Бойко Борисов с представители на недоволните от фонда учени. Доста хора до края на деня ще бъдат уволнени, закани се тогава премиерът.

Скандалът около фонд "Научни изследвания" и конкурса за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта.

Учени обявиха, че значима част от класираните проекти са със спорни качества, както и че са на фирми и колективи, близки до председателя на научния форд проф. Рангел Гюров, който е с професура от Ангола и преподавател в Нов български университет, чийто ректор беше просветният министър.

Според Виктор Атанасов, организирал два протеста срещу корупцията във фонда, при проверката във ФНИ са били открити много нарушения. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков също определи 60-те препоръки като нарушения.

Атанасов посочи, че премиерът е бил информиран от Инспектората на МС и държавния финансов инспекторат за откритите нередности и е уверил учените, че ще бъдат взети мерки. Поради тази причина планираният за след два дни протест е бил отложен.

В момента тече едноседмичния срок, в който от Министерството на образованието, младежта и науката трябва да се запознаят с доклада и да отговорят на неговите препоръки, които са над 60.

Учените бяха категорични, че в случая не става въпрос само за обикновени нередности, а и за корупционни практики. Според Христо Лафчиев, това е "изключително труден, черен доклад с корупционни практики, с административни нарушения".

На срещата финансовият министър Симеон Дянков е поискал промяна в закона за научния фонд. Вицепремиерът каза, че експерти от ведомството му работят над конкретни предложения, които до месец ще бъдат внесени за обсъждане в МС.

Дянков посочи, че "законът в сегашния му вид не позволява достатъчно контрол нито на самото министерство, нито на министъра, нито на другите органи като финансовия инспекторат, другите инспекции".

Oще: рангел гюров  сергей игнатов  фонд научни изследвания  христо петров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.