Как София "вербува" мощи за съюзник | webcafe.bg
newscafe

Как София "вербува" мощи за съюзник

Webcafe.bg , По сп. Economist
20.08.2010, 15:56 (обновена 20.08.2010, 16:26)
Плаж

Снимка: © БГ НЕС

Ще доплуват ли туристи до българския бряг...

Перченето с древен зъб и няколко кости е необичаен начин да се привлекат туристи и да се отвлече вниманието на избирателите. Не и в България, където за наскоро открита кутия с древни кости се твърди, че съдържа мощите на Св. Йоан Кръстител. Така започва публикация на списание Тhe Economist за откритите наскоро у нас мощи. Статията е озаглавена "Свята находка" и е с подзаглавие „Българското правителство привлича необичаен съюзник".

На 28 юли при разкопки археологът Казимир Попконстантинов откри кутия под олтара на ранно християнска църква на остров край малкия черноморски курорт Созопол, в източната част на страната. Върху кутията има надпис Йоан и предполагаемата му дата на раждане.

Един вестник нарече Созопол "Новия Йерусалим", друг определи откритието като чудо и вмени на костите свръхестествени сили. Политическите лидери на България се надяват откритието да доведе до чудо на изборите.

Икономическите трудности и непопулярните реформи в здравеопазването и пенсионната система пораждат недоволство срещу правителството, което дойде на власт преди година с обещание да прочисти корупцията и да повиши конкурентоспособността на България.

Спасението може би се намира в туризма. През последните години приходите на страната се топят заради икономическата криза и трудното привличане на богати инвеститори. Министърът на финансите Симеон Дянков, който иначе е привърженик на строгата финансова дисциплина, финансира разкопките край Созопол със значителни средства и с надеждата за нови открития.

Ако реликвите получат одобрение, те ще привлекат в страната християнски поклонници. Предполагаемата глава на Свети Йоан Кръстител е най-свещенният обект в Омаядската джамия в Дамаск, почитана едновременно от християни и мюсюлмани. А през 2006 г. временното връщане в Русия от Черна гора на предполагаемата ръка на светеца (изнесена от Русия през 1917 г.) привлече огромни тълпи.

Оптимизмът обаче е засенчен от публичния спор между българския министър за българите в чужбина Божидар Димитров (професор по история) и археолозите в страната. Роденият в Созопол Божидар Димитров гръмко обяви автентичността на откритието.

В телевизионно интервю той нарече по-скептично настроените археолози като "шибани колеги", които просто завиждат. Министърът се оплака, че българите са изключително подозрителни и злобни.

Католическата църква смята, че костите трябва да бъдат изследвани, за да се потвърди автентичността им. Българската православна църква обаче е на мнение, че "небесните тайни не трябва да бъдат разбулвани от простосмъртни". На 5 август костите тържествено бяха пренесени в созополската църква и заключени в сребърна мощехранителница, дарена от премиера.

Няма планове да бъдат изследвани.

Oще: българия  избиратели  йоан кръстител  мощи  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 21.08.201013:06

Линк към оригинала
http://www.economist.com/node/16847268?story_id=16847268
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани