EPIC се разграничи от Цветан Василев пред БНБ | webcafe.bg
newscafe

EPIC се разграничи от Цветан Василев пред БНБ

Webcafe.bg
22.10.2014, 13:46 (обновена 22.10.2014, 13:58)
ктб

Втора декларация за дистанциране от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев

Австрийският фонд EPIC, който води преговори с БНБ за стабилизиране на КТБ, е изпратил писмо до ръководството на централната банка, в което настоява за среща с екипа на банковия надзор и се разграничават от медийните изяви на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев.

"Бихме искали да се дистанцираме от всякакви публични изявления, правени, или които ще бъдат направени както от Бромак, така и от г-н Ц. Василев. За ваша информация подчертаваме, че не носим отговорност за нито едно от тях и че не ги подкрепяме", пише в писмото на управляващия партньор на EPIC Петер Голдшейдер до Нели Кордовска, подуправител на БНБ.

Австрийският фонд заявява, че представлява официално Генералния Държавен резервен фонд на Оман през легитимния му представител Bulgarian Acquisition Company.

Вчера от Оманския фонд изпратиха писмо до премиера Георги Близнашки, министъра на финансите Румен Порожанов и ръководството на БНБ, с което заявява интерес да участва в оздравяването на банката, но без участието на Цветан Василев.

Изходът на Василев от евентуалното спасяване на КТБ може да се обясни с факта, че срещу него беше открито досъдебно производство за пране на пари, поради което той не отговаря на изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка.

В писмото на Оманския фонд като възможен инвеститор беше посочена консултантската компания Джемкорп Капитал (управлявана от бившия директор на ВТБ Капитал Атанас Бостанджиев), която се е включила в консорциума им с виенския консултант EPIC.

"Макар и да нямаме специално споразумение за представителство, ВТБ ясно изрази подкрепата си към усилията на EPIC и останалите акционери да спасят и стабилизират КТБ", заявява в днешната кореспонденция директорът на австрийския фонд.

Той предлага да бъде създаден специален екип, натоварен с решението на проблемите на КТБ, като коментира, че е възможно в него да се включат "представители на други български официални институции".

"Очевидно е, че решението по този въпрос е във ваши ръце", завършва Голдшейдер.

 

Oще: epic  австрийски фонд  атанас бояджиев  банка  бнб  внешторгбанк  втб  ктб  нели кордовска  рекапитализиране  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани