WikiLeaks: По българските пътища има дупки колкото трабанти | webcafe.bg
newscafe

WikiLeaks: БГ пътищата с дупки колкото трабанти

Webcafe.bg
13.09.2011, 15:50 (обновена 13.09.2011, 16:07)
Път

Снимка: © Стоян Георгиев

"Вносни джипове от най-висок клас прелитат край лади, които едва могат да качат посочената на знаците скорост"

"Дупки с размера на трабант са нещо обичайно, ремонтите рядко се извършват бързо, а светофарите са тук-там. Ситуацията се влошава от недовършената и неадекватна система на магистралите, както и от агресивните шофьори".

С тези думи зам.-посланикът на САЩ Сюзън Сатън описва хаоса по българските пътища в поверителна дипломатическа грама до Вашингтон. Документът от 8 декември 2009 г. със заглавие "България: Правителството се заема с пътищата" е сред публикуваните от WikiLeaks в началото на септември почти 3500 съобщения от кореспонденцията на Държавния департамент.

"В резултат България има едни от най-високите в ЕС показатели за смъртност по шосетата - около 150 души на 1 милион жители, т.е. два пъти над средното в Евросъюза. И докато броят на загиналите в ЕС намалява значително през последното десетилетие, в България той остава един и същ", продължава Сатън.

Една от причините е бързото увеличаване на личните автомобили и на трафика от Турция и Гърция към ЕС, изпреварващ подобряването на пътната инфраструктура и особено на магистралите. Резултатът са задръствания и колони от ТИР-ове по криволичещите двулентови пътища, което изнервя и вбесява много шофьори."

Заместник-посланикът на САЩ продължава още по-колоритно:

"Опасността се допълва от смесицата от стари и нови коли по пътищата. Вносни джипове от най-висок клас прелитат край лади, които едва могат да качат посочената на знаците скорост. Като добавите и каруците и кравите, мотаещи се по Околовръстното шосе на София, получавате рецепта за бедствие.

В същото време водачите на луксозни коли само подхранват културата на безнаказаност като нарушават правилата и карат безразсъдно, без да се боят от глоби или да плащат рушвети, когато полицията ги спре."

И за първоначалните намерения на новото правителство:

"Като се фокусира върху пътищата, правителството на ГЕРБ избра съвсем видимо и измеримо средство за оценка както на успеха, така и на провала. Политическите залози са високи. (...) ГЕРБ очевидно предпочита магистралите, но пътуването (до появата им - бел. ред.) вероятно ще е дълго и "ще друса".

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев очевидно е заложил репутацията си на това ГЕРБ да спази обещанията си за пътищата", казва американският дипломат.

"През последните десетилетия не е завършена нито една магистрала, въпреки обещанията на няколко правителства и наличието на фондове от ЕС", се припомня в грамата. "България е единствената страна от ЕС без завършена магистрала, а в периода 1990-2006 г. са построени само 150 км, т.е. под 10 километра годишно и то въпреки наличието на финансиране от ЕС."

В текста се казва още, че "кабинетът на Бойко Борисов превърна магистралите в приоритет и смело обещава да довърши три до края на мандата си през 2013 г. Това означава строеж на над 200 км нови магистрали за 4 години само от едно правителство, което би било безпрецедентен успех в България". Сатън обаче допълва, че за успех се изисква политическа решимост и ръководство, както и борба с традиционната злоупотреба с договори за строеж и поддържане на пътища.

Особено се изтъква липсата на административен капацитет за усвояване на големите средства по фондовете от ЕС в държавната агенция "Пътна инфраструктура" и се изброяват скандалите с шефа й Веселин Георгиев по времето на правителството на тройната коалиция. Георгиев е подсъдим заради раздадените над 120 млн. лева обществени поръчки на фирми на двамата си братя. Заради него бяха замразени временно и еврофондовете за България.

Като пример се дава сагата около магистрала "Тракия" - строителството й започва през 1975 г. и до края на 2009 г. са завършени едва 240 от общо 360-те й километра. Сатън посочва, че провалът с "Тракия" основно се дължи на непрекъснатата злоупотреба със средства в особено големи размери.

Според американския дипломат "състоянието на пътищата е един от най-видимите резултати на годините слабо управление и корупция в България". Шосетата се поддържат зле, задръстени са и са сред най-опасните в Европейския съюз, а от тях се оплакват и местните, и чужденците, допълва тя. "Там, където има магистрали, те започват и свършват опасно, в резултат на което се получава хаотична смес от магистрали и двулентови шосета."

Oще: wikileaks  дупки  магистрали  пътища  трабанти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

2 strawsPulledAtRandom | 13.09.201117:14

Ваня, поклон Смее се ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 14:23

1 Vania Doichinova | 13.09.201116:25

Е тва си е поверителната информация.
Разкриха ни
Намига
   

оценка

+0 -0