От 5 април влиза в сила новият визов кодекс за страните от Шенгенското пространство | webcafe.bg
newscafe

Виза за Шенген - с пръстов отпечатък

Webcafe.bg
05.04.2010, 14:02 (обновена 05.04.2010, 14:47)
Лондон

Снимка: © БГНЕС

Обединеното кралство спазва разпоредбите на Шенген, отнасящи се до сътрудничеството между службите за сигурност, но поддържа граничните проверки за граждани на други държави

От 5 април влиза в сила нов визов кодекс за държавите от Шенгенското пространство, който  уеднаквява визовите правила и процедури за всичките 28 страни от Шенгенската зона.

От днес при издаването на шенгенска виза в единната база данни на шенгенските полицейски и имиграционни служби задължително ще се включва не само снимка, но и пръстови отпечатъци от лицето, поискало виза

Правилата ще се прилагат от всички страни в ЕС без Великобритания и Ирландия, а от България, Румъния и Кипър - след като те бъдат приети в споразумението за премахване вътрешните граници между страните членки и общ граничен контрол по ГКПП-тата по външните им граници.

България заяви готовността си да завърши подготовката си за пълното прилагане на разпоредбите на правото от Шенген, с оглед премахване на контрола по вътрешните си граници, до края на  2011 г. Не е 100% сигурно, че ще стане, въпреки изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов от миналата есен, че "все още има шанс да стане".

Европейската виза за възрастни ще струва 60 евро, а за деца на възраст от 6 до 12 години - 35 евро. Ценовите промени няма да засегнат Русия, Украйна и други държави, с които ЕС е сключил споразумения за визови улеснения, определящи стойността на визите за възрастни на 35 евро.

Консулствата на шенгенските държави в чужбина са длъжни да вземат решения по молбите за визи в срок от 15 дни след подаването им.

С кодекса за пръв път се регламентира задължението гражданите да бъдат информирани за причините за евентуален отказ. Освен това е предвидена и възможността решението на консулството за визов отказ да бъде обжалвано.

След влизането в сила на Лисабонския договор миналия декември ЕС започна изграждането на единна външнополитическа служба под ръководството на върховния представител за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Очаква се още тази година ЕС да отвори в цял свят над 130 дипломатически мисии, които ще предоставят по-специално консулски услуги и ще издават шенгенски визи.

Какво значи България в Шенген

Българите ще могат да пътуват из страните от Шенгенското пространство, ако имат валиден паспорт или лична карта и ако не представляват, разбира се, заплаха за сигурността. Те няма да бъдат проверявани при преминаване на вътрешните граници, освен на основание на обществения ред в съответната държава, или от съображения за национална сигурност.

Отменянето на граничните проверки не засяга проверките по летищата и пристанищата. Държавите от Шенген могат да изискват от пътуващите да носят документи за самоличност, докато пребивават на тяхна територия. Така че всички, които искат да се възползват от облекчения режим на пътуване, трябва да носят личните си карти или паспорти. Отпада обаче възможността  граничните власти да могат да искат от тях информация за целта на пътуването, налични средства за самоиздръжка и пр.

След влизането в Шенген българите ще могат да прекарват до 3 месеца в рамките на половин година в страна членка на блока без допълнителни формалности, стига да имат валиден документ за самоличност. Приемната държава обаче може да изиска те да съобщят за присъствието си на нейна територия, а при по-дълъг престой - и регистрация.

Стъпка към Шенген у нас е подмяната на личните документи с такива с биометрични данни, както и откриване на консулски гишета по изискванията на Шенген. Последователността за откриването им е зададена от ЕС. Първото условие за връзване към визовата система на Шенген е България да изгради такива в страните от Северна Африка. След това графикът изисква свързване на гишетата от Близкия Изток, Персийския залив и следват държавите от ОНД. Освен това България е е разкрила гишета и в държави, където има големи български етнически общности.

Oще: виза  отпечатък  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани